Loco-burgemeester Herman Romijn overhandigde Angel bloemen en een Garmin fietscomputer namens de gemeente.
Loco-burgemeester Herman Romijn overhandigde Angel bloemen en een Garmin fietscomputer namens de gemeente. Foto: Nelleke Thissen

Hulde voor schaatstalent Angel Daleman

Algemeen

De jongste junioren wereldkampioen ooit. Dat werd Angel Daleman in februari (toen nog 15 jaar) tijdens de wereldkampioenschappen schaatsen junioren in Inzell (Duitsland). Het Leiderdorps schaatstalent behaalde daar maar liefst zes gouden, één zilveren en één bronzen medaille. Voor Vereniging IJssport Leiderdorp (VIJL) reden om Angel op 13 mei in het clubhuis aan de Boomgaardlaan in het zonnetje te zetten.

Door: Nelleke Thissen

“Al op heel jeugdige leeftijd heb je een indrukwekkende staat van dienst. Als VIJL zijn we daar apetrots op”, aldus een glunderende voorzitter Aad de Vries. Angel, een geboren en getogen Leiderdorpse, is bij de lokale ijsclub gestart met schaatsen en daar is haar talent ontloken. Een talent dat ze van geen vreemden heeft. Zo hebben haar beide tantes, Melanie en Maureen de Lange, op het hoogste niveau deelgenomen aan het shorttracken, onder meer bij de Olympische Spelen in Nagano (Japan) en haar opa John de Lange (jarenlang VIJL-voorzitter) heeft drie Elfstedenkruisjes behaald.


Cadeau

Ook sportwethouder en locoburgemeester Herman Romeijn (LPL) had prijzende woorden voor Angel: “Iedereen heeft wel een of ander talent. Maar jij hebt een uitzonderlijk talent. Niet op één discipline, maar op zoveel meer”. Daleman presteert op verschillende afstanden langebaanschaatsen en shorttracken. Maar, zo weet Romeijn, topprestaties komen niet vanzelf en gaan gepaard met vallen en opstaan, omgaan met druk, frustraties en blessures. Doorzettingsvermogen is essentieel. “Jouw grote droom, meervoudig olympisch kampioen worden, bereik je vast en zeker”. Als stimulans geeft Romeijn de succesvolle schaatsster een Garmin fietscomputer. Een cadeau van de gemeente Leiderdorp, dat, zo blijkt uit Daleman’s reactie, zeer welkom is. Fietsen is als training nodig in de voorbereiding op het komend seizoen.


Vooruitblik

Angel legt de lat daarvoor wederom hoog. Zo wil ze volgend jaar minstens haar prestaties van dit seizoen evenaren. “Lukt dat niet dan ben ik zeker teleurgesteld, maar dat hoort erbij”, klinkt het nuchter. Verder hoopt ze als junior (dat duurt nog drie jaar) mee te gaan draaien bij de senioren. 

Ook vertelt ze nu geen keuze te willen maken tussen langebaanschaatsen en shorttracken. Beide disciplines vindt ze leuk. En op de vraag of ze al een commerciële ploeg op het oog heeft antwoordt ze dat ze daarvoor nog te jong is.

Angel woont momenteel in Heerenveen waar ze haar dagen vult met school en trainen en heel af en toe een feestje. Voor veel meer activiteiten is ze meestal te moe. Mist ze als inmiddels zestienjarige niet het leven dat een leeftijdgenoot doorgaans leidt? “Mijn meeste vrienden zitten in hetzelfde schuitje. Dus echt missen doe ik dat niet”.


Ireen Wüst

Angel’s grote droom is meervoudig Olympisch kampioen worden. Ze hoopt ooit in de voetsporen te treden van Suzanne Schulting en Jutta Leerdam, haar grote voorbeelden. Binnenkort komt een andere Nederlandse schaatsgrootheid op haar pad: Ireen Wüst. Die gaat Daleman volgend seizoen begeleiden en helpen haar droom te verwezenlijken.

Medailles die junioren winnen zijn meestal van plastic. Maar voor de ambitieuze en talentvolle Angel Daleman gaat het echte goud er als senior zeker komen.

Uit de krant