Op de tafel een bergje steentjes  en glasscherven die Irene Altrof heeft 'geoogst' bij het zeven van een klein stukje grond achterin haar tuintje.
Op de tafel een bergje steentjes en glasscherven die Irene Altrof heeft 'geoogst' bij het zeven van een klein stukje grond achterin haar tuintje. Foto: Corrie van der Laan

Onderzoek naar kwaliteit grond in tuintjes Van der Havelaan

Politiek

Voldoet de grond in de tuintjes aan de Leiderdorpse Van der Havelaan aan de normen of zit er teveel verontreiniging in? Dat moet een onderzoek gaan uitwijzen. De uitslag daarvan wordt in mei verwacht, zei milieuwethouder Rik van Woudenberg (D66) vorige week maandag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

De voltallige raad had schriftelijke vragen gesteld nadat bewoonster Ingrid Altorf op het fractiespreekuur het probleem met de grond in het tuintje van haar huurwoning had aangekaart. Ze is er al een tijd over in de slag met verhuurder Rijnhart Wonen maar dat heeft nog niet tot een oplossing geleid.


Slib

Ze woont sinds vijf jaar in een van de seniorenwoningen in de wijk Buitenhof die zo’n dertig jaar geleden zijn gebouwd. Toen ze haar tuintje wilde opknappen, viel haar op dat ze wel erg veel glasscherven en stenen tegenkwam. Ze leende een zeef bij een bollenboer om zoveel mogelijk troep te verwijderen maar er bleek geen beginnen aan te zijn. Een deskundige kennis constateerde dat in haar tuin geen aarde ligt maar slib. Op zijn aanraden heeft ze de grond laten testen door een gerenommeerd onderzoeksbureau. Dat vond verhoogde gehaltes kwik, lood, zink, minerale oliën en PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).

Voor Altorf reden om Rijnhart Wonen te vragen de grond te vervangen. Maar volgens de verhuurder voldoet de grond aan de normen die gelden voor woongebieden. “Ik kon 5 centimeter tuinaarde krijgen om er op te gooien, meer niet”, vertelt Altorf.

Ze gaat ervan uit dat het slib is gestort voor de oplevering van de woningen, tussen 1988 en 1993, en dat het dus ook moet liggen in de tuinen van de andere huurwoningen in de straat. Ze heeft inmiddels uitgezocht dat gebruik van slib in principe mag maar dat het dan wel gezeefd moet worden en vermengd met genoeg zand en aarde. “Dat is hier duidelijk niet gebeurd.”


Betegeld

Dat zij de eerste is met klachten over de grond, komt volgens haar doordat de meeste bewoners hun kleine tuintje meteen betegeld hebben.  Zelf vindt ze dat geen optie. “Ik hou van klussen en tuinieren en zal in de toekomst steeds meer aan huis en tuin gebonden zijn omdat mijn zicht snel achteruit gaat.”

Hoe dit verder gaat, hangt af van de uitslag van het onderzoek dat binnenkort uitgevoerd wordt. “Op grond van de resultaten gaan we verder in gesprek”, gaf wethouder Van Woudenberg vorige week aan. Het onderzoeksrapport zal eerst besproken worden met de bewoners en gaat daarna naar de gemeenteraad.

Uit de krant