De deelnemers aan de fietsveilgheidscursus met geheel rechts fietscoach Ramon.
De deelnemers aan de fietsveilgheidscursus met geheel rechts fietscoach Ramon. Foto: Nelleke Thissen

Fietsveiligheidscursus geeft senioren meer zekerheid

Algemeen senioren

Veel senioren maken graag een ritje op de fiets, maar sommigen voelen zich er niet helemaal meer zeker op. Voor wie het fietsen toch niet wil opgeven dan wel weer wil oppakken heeft Clubhuis De Derde Helft een fietscursus opgezet. Doel ervan is de fietsveiligheid voor oudere mensen te vergroten.

Tekst en foto: Nelleke Thissen

De aftrap vond afgelopen donderdagochtend plaats bij het hockeycomplex Alecto in De Bloemerd. Na een korte warming-up en een aantal op- en afstapoefeningen vertrok een aantal senioren onder professionele begeleiding voor een fietstochtje in de polder. De route over rustige wegen was uitgezet door Ramon Borst, fietscoach en fysiotherapeut bij praktijk Ommedijk. “We willen de deelnemers meer houvast en zelfverzekerdheid op de fiets bieden en hen er ook aan laten wennen in groepsverband te fietsen”.

Eén van de deelnemers zei na afloop blij te zijn dat Clubhuis De Derde Helft deze fietscursus heeft geïnitieerd. “Ik wil nog graag een paar jaar fietsen, maar ik voel me in bepaalde verkeerssituaties niet helemaal zeker meer. Bijvoorbeeld met het op- en afstappen bij bruggen. Hier leer ik dat veilig te doen”.

Het idee voor de cursus ontstond vorig jaar, zo vertelt Saskia Zandvliet van Clubhuis De Derde Helft. “We hebben al een wandelclub. Vorig jaar wilde een paar Derde Helft bezoekers ook een fietsclub oprichten. Om zo veel mogelijk veiligheid te bieden zijn we op zoek gegaan naar subsidie en professionele begeleiding. Dit is gelukt. We zijn heel blij dat Ramon onze fietscoach wil zijn”.

Deelnemen kan met e-bike en gewone fiets. Het maximum aantal deelnemers is tien. Saskia Zandvliet meldt dat de huidige fietsclub praktisch vol is, maar hoopt een vervolg te kunnen organiseren. Niet alleen op donderdag-, maar dan ook op woensdagochtend. Om dit mogelijk te maken is Clubhuis De Derde Helft op zoek naar geld en vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich alvast aanmelden op website www.clubhuisdederdehelft.nl of telefonisch bij Saskia Zandvliet nr. 071-5896 551.


Over Clubhuis De Derde Helft

Clubhuis de Derde Helft is voor senioren vanaf 55 jaar die (meer) willen bewegen en/of op ongedwongen wijze mensen willen leren kennen. Open van 09.00-12.00 uur op woensdag bij voetbalvereniging RCL en op donderdag bij hockeyclub Alecto. Meer info op bovenstaande website.

Uit de krant