Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Hersenwerk - speuren naar snoepjes!</p>

Hersenwerk - speuren naar snoepjes!

(Foto: PR HVL)
Hondenweer

Verveling

De zomervakantie staat weer voor de deur. Leuke dingen doen! Maar ja, juist in die tijd waarin niet alles moet en extra veel mag, sluimert er gevaar. Het gevaar dat verveling heet. Lamlendige ouders, jengelende kinderen – ach hemel, wat zullen we vandaag nu eens gaan doen?

Ook honden kunnen zich vervelen. Zeker, ze mogen graag een groot deel van de dag slapend of suffend doorbrengen. Maar ergens, diep verstopt, zit nog altijd de ware wilde aard. De hond die in de natuur leeft, voortdurend alert moet zijn op vijanden en een groot deel van de dag op zoek is naar voedsel en drinken. Voortdurend geprikkeld, vaak actief en bezig. Geen tijd voor verveling.

Die misschien niet eens zo goeie maar zeker ouwe tijd is allang voorbij voor de hond-als-huisdier. Vijanden zoals vroeger in de wilde natuur zijn er niet, en de baas zet dagelijks eten en drinken voor hem klaar. Maar toch, toch zitten er ergens nog die prikkels van binnen, die drang om iets te ondernemen, om in actie te komen. Tegen de verveling. Dan graaft hij plots fanatiek diepe kuilen in de tuin, wordt er voortdurend geblaft zonder duidelijke reden, sloopt hij zo maar enig huisraad, springt hij telkens tegen je op om aandacht te vragen. Uit verveling, op zoek naar prikkels, gehoorzaam aan het wilde beest dat wel degelijk nog altijd ook in Ficky of Fifi schuilgaat. De oer-energie moet eruit!

Tja, wij mensen hebben weliswaar de hond uit de natuur gehaald, maar niet de natuur uit de hond. Wij moeten er dus voor zorgen dat hij zich niet verveelt. Dus hup, ga lekker lang wandelen – de meeste honden hebben baat bij wel ongeveer tweeënhalf uur beweging per dag! Laat hem spelen met soortgenootjes of met de baas of bazin, laat hem rennen en doen, en doe zeker ook speur- en denkspelletjes! Want wees eerlijk: als er op een zomerse dag al jengelende kinderen en lamlendige ouders zijn, wie heeft er dan zin in ook nog eens een vervelende verveelde hond…? 

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten