Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Onder applaus van de Straatjutters gooit burgemeester Laila Driessen het laatste bakje geraapte peuken in de al bijna volle peukenzuil.</p>

Onder applaus van de Straatjutters gooit burgemeester Laila Driessen het laatste bakje geraapte peuken in de al bijna volle peukenzuil.

(Foto: J.P.Kranenburg)
Milieu en duurzaamheid

Straatjutters rapen 13.221 peuken bij winkelcentrum Santhorst

Een paar uur rapen op en rond het Leiderdorpse winkelcentrum Santhorst leverde zaterdagochtend 24 april een trieste oogst op van niet minder dan 13.221 sigarettenpeuken. Burgemeester Laila Driessen gooide tegen het middaguur het laatste bakje peuken in transparante verzamelzuil van zo’n 2 meter hoog, die daarmee tot de nok toe vol zat.

De peukenraapactie was georganiseerd door de Straatjutters van Leiderdorp. Het was de tweede keer dat de vrijwilligersgroep dit deed. De eerst keer was eind november 2019. Toen werden in de omgeving van winkelcentrum Winkelhof 19.472 peuken opgeraapt, maar dat was in een tijdsbestek van bijna vijf uur, tweeënhalf keer zo lang als afgelopen zaterdag.


Schadelijke stoffen

De Straatjutters willen met hun actie aandacht vragen voor het probleem van peuken op straat. Want dat is niet alleen vies maar ook heel slecht voor het milieu. Veel mensen realiseren zich niet dat sigarettenfilters schadelijke stoffen bevatten, waaronder zware metalen en plastic.


Asbaktegels

Opruimen van peuken is natuurlijk een uitstekend initiatief, maar nog beter is als ze helemaal niet op straat terecht komen. Daarom zijn, met medewerking van de gemeente Leiderdorp, bij winkelcentrum Santhorst enkele straatstenen vervangen door asbaktegels waar peuken in gedeponeerd kunnen worden. Een schot in de roos; ze werden meteen al gebruikt. Bovendien werden afsluitbare zakasbakjes uitgedeeld waarin rokers hun peuken veilig mee naar huis kunnen nemen.

Zaterdag voorzagen de Straatjutters meteen ook acht boomspiegels bij winkelcentrum Santhorst van nieuwe plantjes. Het geeft een fraaier aanzien en weerhoudt hopelijk mensen om hun peuken hier weg te gooien, is het idee.


Vrijwilligers gezocht

De Straatjutters bestaan nu tweeëneenhalf jaar en blijven hard nodig. Nieuwe vrijwilligers, vooral mannen, die geregeld of incidenteel willen helpen met straatjutten zijn meer dan welkom. Voor materiaal wordt gezorgd.

Kijk voor meer informatie op de website www.straatjuttersleiderdorp.nl.


Meer berichten