Logo leiderdorpsweekblad.nl
Sporthal De Bloemerd is door de GGD ingericht als vaccinatielocatie maar er zijn nog niet genoeg vaccins voorhanden om deze priklocatie daadwerkelijk in gebruik te nemen.
Sporthal De Bloemerd is door de GGD ingericht als vaccinatielocatie maar er zijn nog niet genoeg vaccins voorhanden om deze priklocatie daadwerkelijk in gebruik te nemen. (Foto: J.P.Kranenburg)
update

Priklocatie Leiderdorpse sporthal De Bloemerd blijft nog even in reserve

De inrichting is klaar. De Leiderdorpse sporthal De Bloemerd kan zo ingezet worden als vaccinatielocatie in de strijd tegen het coronavirus. Maar het ziet ernaar uit dat dit de komende weken niet zal gebeuren. Er zijn simpelweg niet genoeg vaccins voorhanden om ook hier te gaan prikken.

Er waren afgelopen week ongeveer 1200 vaccins per dag beschikbaar voor de gezondheidsregio Hollands Midden, waar Leiderdorp onder valt. Dat aantal moet de komende maanden wel oplopen, maar minder snel dan eerst werd verwacht.

Half april zijn er voldoende vaccins om twee nieuwe locaties in gebruik te nemen maar de GGD heeft, met het oog op een goede geografische spreiding, gekozen voor plekken elders in de regio. Het gaat om het NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout en zalencentrum De Waard in Berg-ambacht. Hier worden vanaf 12 april per dag driehonderd ouderen met Pfizer gevaccineerd.

Wanneer De Bloemerd open gaat als priklocatie, kon ook burgemeester Laila Driessen afgelopen maandag in de raadsvergadering niet vertellen. “Daar gaan wij als gemeente niet over, maar zodra er genoeg vaccins zijn, kan het.”


Ook huisartsen kunnen straks terecht in GGD-vaccinatielocaties

De vaccinatiehallen in Leiden, Alphen aan den Rijn, Noordwijkerhout en Bergambacht gaan ook gebruikt worden door huisartsen. De GGD prikt er dan van 8 uur ’s ochtends tot half 4 ’s middags, de huisartsen kunnen er van half 5 ’s middags tot half 9 ’s avonds terecht.

Voor veel huisartsen is dat een uitkomst. Mensen die gevaccineerd zijn, moeten na hun prik een kwartier op de vaccinatielocatie blijven om er zeker van te zijn dat ze zich goed voelen voor ze weer naar huis gaan. Bovendien moet anderhalve meter afstand aangehouden worden. In huisartsenpraktijken en –posten is daar vaak niet genoeg ruimte voor zodat hier maar weinig mensen achter elkaar gevaccineerd kunnen worden.

Zo’n 60 procent van de huisartsen in de regio gaat gebruik maken van de mogelijkheid de vaccinatiehallen te gebruiken. De huisartsen gaan vanaf 6 april vaccineren op de GGD locatie in Leiden, vanaf 9 april in Alphen aan den Rijn en vanaf 12 april in Noordwijkerhout en Bergambacht. De huisartsen zijn verantwoordelijk voor het vaccinatieproces en zorgen zelf voor het benodigde personeel. De GGD faciliteert de locatie, beveiliging, coördinatie en schoonmaak.

Wanneer de Leiderdorpse sporthal De Bloemerd opent als vaccinatielocatie, zal ook deze in de namiddag en avond gebruikt worden door huisartsen om hun patiënten te vaccineren.

Meer berichten