Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Op de slappe veenbodem is een flink pakket grond gestort. | Foto: J.P. Kranenburg</p>

Op de slappe veenbodem is een flink pakket grond gestort. | Foto: J.P. Kranenburg

(Foto: J.P.Kranenburg)
Projecten

Buitenruimte Groene Hart Centrum eind dit jaar klaar

Het is maar goed dat de gemeente Leiderdorp een vol jaar extra tijd heeft gekregen om de buitenruimte van het toekomstige Groene Hart Centrum in de Bospolder in te richten. De ondergrond blijkt zo slap te zijn dat zogeheten voorbelasting noodzakelijk is. Daarvoor is nu een flink pakket grond op het terrein gestort. Dit moet enkele maanden blijven liggen voordat met de daadwerkelijke inrichting gestart kan worden. Eind december dit jaar moet het werk afgerond zijn.

Door: Corrie van der Laan

Het Groene Hart Centrum komt in het karakteristieke gebouw met het lange grasdak dat begin deze eeuw werd gebouwd door Rijkswaterstaat als informatiecentrum voor het werk aan de HSL en de A4. Sinds 2012 is het eigendom van de gemeente. Al in 2014 is door het Leiderdorpse gemeentebestuur besloten dat het informatiecentrum uiteindelijk een recreatieve functie zou krijgen. Het moet een toeristisch informatiepunt worden met ruimte voor culturele en natuur-educatieve activiteiten en horeca.


Subsidie

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg van een parkachtige buitenruimte. Daarvoor heeft landschapsarchitect Peter Verkade een plan gemaakt met onder meer een met bomen omzoomde parkeerplaats, terrassen bij de rivier De Does, een bijenweide en een grote kas om groenten te kweken. Het prijskaartje van 1,8 miljoen euro wordt gedekt door subsidies. De grootste hap, 1,2 miljoen, komt uit de pot van de Gemeenschappelijke Regeling Oude Rijnzone, een samenwerkingsverband van Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Het samenwerkingverband zou per 1 januari dit jaar stoppen maar is een jaar verlengd speciaal om de subsidie voor het Groene Hart Centrum mogelijk te maken.


Schrappen

De noodzaak om het terrein voor te belasten, betekent een financiële tegenvaller. Om die op te vangen, moesten er keuzes gemaakt worden in het inrichtingsplan. Een extra brug naar de uitkijktoren bij het informatiecentrum is geschrapt. Verder is de aanbesteding van een nieuw fietspad en een veilige fietsonderdoorgang naar de andere kant van provinciale weg N446 uitgesteld.

De Brasseriegroep van horecaondernemers Johan Klerks en Bob Meijer heeft een plan gemaakt voor de transformatie van het gebouw zelf. Maar de ontwikkelingen op dit gebied staan momenteel stil, ook al in verband met de coronacrisis.

Meer berichten