Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: pixabay
update

Onrust en argwaan door aanmaningsbrief gemeentelijke belastingen 2019

Leiderdorp in onrust ontstaan naar aanleiding van een brief van bureau Involon BV waarin burgers wordt verzocht binnen vijf werkdagen hun nog openstaande gemeentelijke belastingen over 2019 te betalen. Voorzitter Guy Maris van de Katholieke Ouderenbond Leiderdorp vertelde maandag dat hij zeker vijftien telefoontjes heeft gekregen van geschrokken leden die de brief afgelopen weekend in de bus kregen. 

Door: Corrie van der Laan

Zelf kreeg hij er ook één. Dat er nog een belastingschuld openstond verbaasde hem, omdat hij altijd een machtiging afgeeft voor de inning van de betalingstermijnen. “Ik heb het nagezocht en het blijkt dat er bij mij maar acht termijnen zijn afgeschreven in plaats van tien.” Het lijkt hem aannemelijk dat bij de andere ontvangers iets dergelijks aan de hand is. Er is dus is mis gegaan aan de kant van de gemeente, is zijn conclusie. Je zou in zo’n geval een excuusbrief verwachten, met uitleg van wat er fout is gegaan en een verzoek alsnog te betalen waarbij dan een redelijke termijn wordt aangehouden, vindt hij. Maar in de brief staat niets van uitleg of verontschuldiging. Wel wordt in een toelichting gemeld: “Als u niet betaalt wordt het invorderingsproces opgestart. Alle vervolgmaatregelen leiden tot extra kosten. Betaal dus op tijd”. Maris is woest over de toon van de brief. “De gemeente heeft zelf een fout gemaakt. Het is bijzonder ongepast om vervolgens je burgers de stuipen op het lijf te jagen met een incassobureau.”

Wat de zaak er niet beter op maakt, is dat de brief geen dagtekening heeft. Voor één van de ontvangers was dat aanleiding ervan uit te gaan dat ze te maken heeft met een poging tot oplichting. Zij heeft dat ook gemeld bij de politie. 

Een woordvoerder van de gemeente reageerde maandagmiddag geschrokken op de kwestie. “We zijn aan het uitzoeken wat er precies mis is gegaan.” Naar zij heeft begrepen, zijn er al eerder twee betalingsherinneringen gegaan naar de Leiderdorpers van wie nog niet alle gemeentelijke belastingen over 2019 geïnd zijn. Maar Maris weet zeker dat hij geen eerdere herinnering heeft gehad, en in de brief van afgelopen weekend wordt daar ook niet aan gerefereerd. 

Ongelukkig

Wethouder Daan Binnendijk liet maandagavond tijdens de raadsvergadering weten dat de gemeente ongelukkig is met de brief. Hij legde uit dat het invorderen van gemeentelijke belastingen sinds 1 januari 2020 gebeurt door de Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland. Om de losse eindjes uit de periode daarvoor af te ronden, is bureau Involon uit Wijchen ingeschakeld. De brief die Involon heeft gestuurd “kon beter qua toon en inhoud”, aldus Binnendijk. De gemeente heeft nu besloten het bestand met oude debiteuren nogmaals te bekijken en de incassoprocedure voorlopig ‘on hold’ te zetten, meldde de wethouder. Ontvangers van de brief hoeven dus nu nog niet te betalen.

Fractievoorzitter Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp raadde de wethouder met klem aan om alle ontvangers van de Involon brief zo snel mogelijk zelf een brief met uitleg te sturen.

Meer berichten