'Het grasveld op de plek waar tot 2012 het gemeentehuis stond. Een mooie locatie voor een woontoren, vindt stedenbouwkundig bureau 
Urban Synergy.
'Het grasveld op de plek waar tot 2012 het gemeentehuis stond. Een mooie locatie voor een woontoren, vindt stedenbouwkundig bureau Urban Synergy. Foto: Corrie van der Laan

Plan voor woontoren van 14 verdiepingen naast Winkelhof

Algemeen woningbouw

Wat zou je kunnen bouwen op de hoek van de Engelendaal en het Statendaalderplein, naast winkelcentrum Winkelhof waar tot 2012 het gemeentehuis stond? Volgens stedenbouwkundig bureau Urban Synergy is dit een prima plek voor een ranke woontoren van veertien bouwlagen – dus ruim 40 meter hoog - met daarnaast lagere bebouwing.

Door: Corrie van der Laan

De woontoren, met op de begane grond ruimte voor maatschappelijke en dienstverlenende voorzieningen, zou dan aan de kant van het winkelcentrum moeten komen. Aan de andere kant wordt de bouwhoogte snel veel lager, tot maximaal negen meter bij de aansluiting met de Karolusgulden.

Buurt niet blij

Dinsdagavond 3 maart presenteerden projectleider Rob van de Loo van de gemeente en architect Dirk Verhagen van Urban Synergy in het Leiderdorpse gemeentehuis het schetsplan aan een zaal vol raadleden, omwonenden en andere belangstellenden. Met name de omwonenden waren er niet blij mee. Vooral de hoge flat, hoe rank die ook wordt, viel niet goed. Volgens Verhagen vraagt de locatie om een ‘hoogte-accent’; dat markeert de entree van het winkelgebied. Maar dat argument landde niet. “Waar is die entree voor nodig? Iedereen weet waar de Winkelhof is, vergeet niet dat dit een dorp is”, zo verwoorde een van de buurtbewoners het. Een bewoonster van de appartementen aan de rand van het Statendaalderplein gaf aan dat het beetje middagzon dat ze nu krijgt door zo’n hoge flat volledig geblokkeerd wordt.

Verkeersafwikkeling

Zorgen waren er ook over de verkeersafwikkeling. Voor de bewoners en bezoekers van de woontoren moet een parkeergarage op eigen terrein komen. Nu is al duidelijk dat de toegangsroute dan via de Karolusgulden moet gaan lopen. Verkeerskundig geen probleem, de straat kan het makkelijk aan, wist Van de Loo. Maar daar dachten de bewoners van nu rustige doodlopende straat anders over. Ook de afslag van de Gallaslaan naar de Karolusgulden wordt een knelpunt, vreesde een buurtbewoonster.

De weerstand kwam niet onverwacht. “Het is altijd moeilijk voorstanders te vinden voor zo’n project”, wist Van de Loo. Hij gaf wel aan dat hij al mailtjes heeft gekregen van mensen die graag op deze plek zouden willen wonen. Volgens een grove schatting kunnen er vijftig woningen komen waarvan volgens gemeentelijk beleid een derde in de sociale sector. Als doelgroep wordt gedacht aan ouderen. Dat zou meteen het voordeel hebben dat verhuisketens op gang komen waarmee elders in de gemeente woningen vrij komen voor gezinnen.


Wat dan wel?

De grond waar de woontoren zou moeten komen, is sinds 2012 eigendom van Wereldhave, het vastgoedbedrijf dat ook eigenaar is van Winkelhof. Wereldhave kocht het terrein van de gemeente om het winkelcentrum uit te breiden met 7.500 vierkante meter winkelruimte. Dat is er echter nooit van gekomen en in 2017 zag Wereldhave er definitief van af. Het bedrijf lanceerde in 2018 het idee om hier een grote bioscoop met horecagelegenheden te bouwen maar daar zette de gemeente een streep door. Het vastgoedbedrijf heeft daarna de gemeente gevraagd aan te geven wat er dan wèl mag komen op het nu al acht jaar braakliggende terrein. Het antwoord op die vraag is ‘woningbouw met maatschappelijke en dienstverlenende voorzieningen’. De schetsen die dinsdag werden gepresenteerd zijn bedoeld om de gemeenteraad te helpen randvoorwaarden te stellen voor de omvang en hoogte van de bebouwing.

Ter inzage

De schetsplannen worden eind maart ter inzage gelegd. Iedereen kan er dan op reageren. In april komt er een inloopavond waarop ze worden toegelicht. Nog voor het zomerreces discussieert de politiek erover in het Politiek Forum.

Als de randvoorwaarden voor de bebouwing eenmaal zijn vastgesteld, waarschijnlijk komend najaar, is het aan Wereldhave om de volgende stap te zetten. Van de Loo wist dinsdag al wel te melden dat het vastgoedbedrijf niet blij is met het schetsplan; het vindt de woontoren nog te laag. Zelf zal Wereldhave overigens niet gaan bouwen op de Statendaalderlocatie, daarvoor gaat het bedrijf op zoek naar een andere ontwikkelaar.

Uit de krant