Logo leiderdorpsweekblad.nl
Voorzitter Hugo Langenberg (LPL) van de informatieavond verwelkomt de bezoekers.
Voorzitter Hugo Langenberg (LPL) van de informatieavond verwelkomt de bezoekers. (Foto: Johan Kranenburg)

Zorgen over privacy en verkeer

Verkeersveiligheid en privacy. Dat zijn voor de omwonenden van De Menswording de grootste pijnpunten van het plan voor het appartementencomplex dat projectontwikkelaar Pluis wil bouwen op de plek van de voormalige kerk aan het Heelblaadjespad 1.

Zo'n tachtig omwonenden en andere belangstellenden, waaronder veel raadsleden, waren maandagavond naar het gemeentehuis te komen om te luisteren naar de toelichting van de projectontwikkelaar op het onlangs bij de gemeente ingeleverde schetsplan. Het beoogde gebouw met 21 koopappartementen wordt deels twee, deels drie en deels vier bouwlagen hoog, gasloos en energieneutraal en krijgt groene sedumdaken met een flink aantal zonnepanelen. "Ik vind het prachtig, maar ben er fel op tegen", zei een van de omwonenden. Ze legde uit te vrezen voor de pricacy van de buurtbewoners. "Mensen die straks op het balkon van hun appartement zitten, kunnen bij iedereen in de woon- en slaapkamer naar binnen kijken."

Daarnaast waren er kritische vragen over de verkeersveiligheid. Volgens het schetsplan volgt het nieuwe gebouw de contouren van De Menswording, maar steekt verder uit richting het Heelblaadjespad. Ook staan op een deel van het plein voor de kerk parkeerplaatsen gepland. Dat maakt de doorgang vanaf het Heelblaadjespad veel te krap, vinden veel buurtbewoners. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren, want het Heelblaadjespad wordt druk gebruikt door voetgangers en fietsers, waaronder heel veel kinderen onderweg van of naar een van de scholen in de Voorhof.  

Een klacht was maandagavond ook dat de omwonenden niet eerder zijn geïnformeerd over de plannen, laat staan dat ze de gelegenheid hebben gehad om mee te denken en praten. Volgens een woordvoerder van de gemeente komen er nog momenten genoeg waarop iedereen zijn inbreng kan geven. Het eerste is tijdens het Politiek Forum van maandagavond 10 december, dat begint om 20.00 uur in het gemeentehuis.

Meer berichten