Wethouder Jeff Gardeniers opent het Filmhuis Leiderdorp. Hij wordt geflankeerd door de bestuursleden van de Stichting Filmhuis Leiderdorp, v.l.n.r. Marjan Seelen, Henk Koster en Ellen Gerrese. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Jeff Gardeniers opent het Filmhuis Leiderdorp. Hij wordt geflankeerd door de bestuursleden van de Stichting Filmhuis Leiderdorp, v.l.n.r. Marjan Seelen, Henk Koster en Ellen Gerrese. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Veelbelovende start Filmhuis Leiderdorp

Algemeen

Leiderdorp heeft sinds zaterdagavond een eigen filmhuis. De theaterzaal van toneelvereniging Toverlei in gebouw De Sterrentuin doet vanaf nu tweemaal per maand dienst als minibioscoop. Wethouder Jeff Gardeniers opende het Filmhuis Leiderdorp 26 mei officieel met het doorknippen van een lint.

Vervolgens stroomde de zaal vol met genodigden die samen keken naar de allereerste officiële voorstelling in het gloednieuwe filmhuis. Daarvoor was de korte (38 minuten lang) Nederlandse dramafilm Capo di Famiglia uitverkoren. Een veelbelovende start; de productie uit 2017 krijgt zeer goede recensies en heeft al de nodige awards binnengesleept. Bijzonder was dat onder de genodigden ook regisseur Annemarie Libbers, scenarist/hoofdrolspeler Dirk Gunther Mohr en actrice Samantha van Tetering waren.

Dat het Filmhuis er is gekomen, is in eerste instantie te danken aan Ellen Gerrese van de Toneelvereniging Leiderdorp (Toverlei) en Henk Koster van de Leiderdorpse Volksuniversiteit. Zij wilden zorgen voor wat meer levendigheid in de Leiderdorpse Sterrentuin en peilden via een enquête de behoefte aan kleine bioscoop in het dorp. Met name 50-plussers reageerden enthousiast waarna de twee het plan verder uitwerkten. De Stichting Filmhuis Leiderdorp werd opgericht met als bestuursleden Gerrese, Koster en Marjan Seelen van welzijnsorganisatie Pluspunt. De gemeente gaf haar fiat en een investeringssubsidie. Voor het zaaltje van Theater Toverlei konden er ruim 70 gemakkelijke bioscoopstoelen worden gekocht, evenals de filmapparatuur.

Ook meldden zich na een oproep in het Leiderdorps Weekblad 24 enthousiaste vrijwilligers om met de exploitatie te helpen.

De flexibele opzet is om één middag en één avond per maand een film draaien, vooralsnog op de donderdag. Regelmatig zal in in deze krant het programma gepubliceerd worden. De allereerste Leiderdorpse Filmhuis agenda vindt u in de krant van woensdag 30 mei. 

V.l.n.r. Samanta van Tetering, Dirk de Moor en Annemarie Libbers in het Filmhuis Leiderdorp.

Uit de krant