Leiderdorps Weekblad - 'Botsende karakters' reden uitsluiten PvdA
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: J.P. Kranenburg
Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)
Politiek

'Botsende karakters' reden uitsluiten PvdA

De nieuwe Leiderdorpse coalitie van LPL, VVD en CDA is vrijwel dezelfde als die van de afgelopen anderhalf jaar. Met het verschil dat de PvdA - die won bij de verkiezingen en steeg van twee naar drie zetels - niet meer mee doet. Donderdag 3 mei, na de bekendmaking van het nieuwe coalitieakkoord, gaf formateur Hugo Langenberg (LPL) antwoord op de vraag waarom de sociaal-democraten buiten de formatie zijn gehouden en de huidige PvdA-wethouder Olaf McDaniel niet meer terugkeert in het college van burgemeester en wethouders. "Het heeft te maken met botsende karakters. Het is niet goed te beginnen met een college waarin het op het persoonlijk vlak niet botert. Politiek blijft toch mensenwerk."

Door: Corrie van der Laan

Voor een aantal onderwerpen ligt de verantwoordelijkheid bij meerdere wethouders. Dat was in de vorige periode zo en dat geldt nu weer, licht Langenberg toe. "Dan is het belangrijk dat je een teamspeler bent in het college."

Uit de summiere verslagen van de informatiefase blijkt dat zowel VVD als CDA - die beiden een zetel verloren bij de verkiezingen - moeite hadden met wethouder McDaniel. VVD onderhandelaars Bart Hoenen en Willem Joosten lieten in het eerste gesprek met Langenberg weten een voorkeur te hebben voor een coalitie met een basis van LPL, VVD en CDA, liefst aangevuld met eenmansfractie van ChristenUnie-SGP. Derde keus was die basis met aanvulling van GroenLinks of PvdA, waarbij GroenLinks de voorkeur had: "Gezien de manier waarop de PvdA wethouder zich manifesteert vindt de VVD het reëel GroenLinks een kans te geven".

Ook CDA onderhandelaars Mirjam van der Stelt en Jeff Gardeniers spraken meteen hun voorkeur uit voor een coalitie van LPL, VVD en CDA. "Elf zetels is krap, maar gezien de huidige en toekomstige financiële situatie verwacht CDA weinig spanningen. Vier wethouders waarvan de taken niet logisch verdeeld zijn geeft spanningen voor ambtelijk apparaat", aldus de motivatie.

PvdA wethouder Olaf McDaniel herkent opmerkingen over 'botsende karakters' niet. "In elke samenwerkende groep mensen is er altijd wel een verschil in tempo, ambitie niveau en daadkracht. Je hoeft maar naar een raadsvergadering te gaan om te zien dat ook collegeleden van elkaar verschillen. Maar als team heeft het zittende college prima gefunctioneerd, met goede onderlinge verhoudingen", stelt hij. Volgens hem heeft het buitensluiten van de PvdA dan ook primair een politieke reden. "Het concept coalitieakkoord laat een flinke ruk naar rechts zien", vindt hij. Iets waarin hij vooral de hand van de VVD bespeurt, "de ultieme winnaar van deze onderhandelingsronde". "Veel van wat de afgelopen anderhalf jaar (vaak met unanieme steun in de raad) is opgezet, wordt nu weer afgebroken."

McDaniel heeft niet veel waardering voor het concept coalitieakkoord. "Het ambitieniveau is laag en het oplossend vermogen niet groot. De PvdA uitnodigen om hierbij aan te schuiven had ofwel een regelrechte breuk opgeleverd, dan wel een heel ander akkoord."

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>