Pluspunt in startblokken voor Zomeractiviteiten
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het wekelijkse Broodje Cultuur is altijd een succesnummer bij de Zomeractiviteiten. | Archieffoto
Het wekelijkse Broodje Cultuur is altijd een succesnummer bij de Zomeractiviteiten. | Archieffoto (Foto: PR)
Erop uit

Pluspunt in startblokken voor Zomeractiviteiten

"In de zomer is de kans op eenzaamheid onder ouderen groter; de kinderen zijn op vakantie en vaste clubjes hebben een zomerstop. Dat is nog altijd de drijfveer voor ons om de Zomeractiviteiten te organiseren", zegt Gwendolyn van der Ven van Stichting Pluspunt voor Welzijn en Dienstverlening.

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse stichting heeft ook dit jaar weer een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld. Van 10 juli tot en met en met 25 augustus is er vrijwel elke werkdag wel iets te doen. De aftrap is van de Zomeractiviteiten is op zaterdag 8 juli met een Noordwijkse klederdrachtshow, de afsluiting op 26 augustus met een optreden van 't Joppekoor.

Opvallend in het programma is dat dit keer drie activiteiten worden georganiseerd speciaal voor mensen die slecht ter been zijn. "We vinden het belangrijk ook met deze groep nadrukkelijk rekening te houden. Zij zijn vaak toch al meer aan huis gebonden dus juist voor hen is het belangrijk er even uit te kunnen", licht Van der Ven toe. Het gaat om drie excursies met aangepast vervoer. De eerste is op woensdag 12 juli. De deelnemers gaan dan met (rolstoel) busjes naar Rotterdam waar met de ferry van vervoersbedrijf RET een rondvaart over de Maasvlakte wordt gemaakt. Aansluitend is er een lunch op het strand. De tweede behelst een tocht per touringcar naar de Rijper eilanden in combinatie met een theatershow op maandag 24 juli. Tot slot is er op woensdag 16 augustus een excursie naar de Langervelderslag bij Noordwijk, waar de deelnemers overstappen in de strandrups voor een rondtocht over het strand.

Bij excursies die minder geschikt zijn voor mensen met een mobiliteitsprobleem heeft Van der Ven geprobeerd een alternatief te bieden via een lezing in de zaal van Pluspunt. Zo is er op 2 augustus een wandeling door Leiden met als thema 'Arm en Rijk'. Voor wie dat fysiek te lastig is, geeft een gids van het Gilde Leiden op 31 juli een presentatie met veel beelden van de oude Leidse binnenstad met extra aandacht voor de hofjes. Eenzelfde combi is de lezing over het Venduehuis in Den Haag op 15 augustus met de kijkdag in het veilinghuis op 25 augustus.

Dit jaar combineert Pluspunt enkele activiteiten met het zomerprogramma rond de Dorpskerk, dat georganiseerd wordt door de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Zoals de presentatie over de Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk, door Claudia Thunnissen op 10 juli en de speurtocht door de Dorpskerk op 14 juli.

Ook wordt een aantal geheide succesnummers weer ingezet. Zoals het Broodje Cultuur wekelijks op de donderdag, de zomercolleges op de maandagen 7 en 21 augustus, de workshop Groendecoratie maken op dinsdag 18 juli en de rondleiding door het gemeentehuis op vrijdag 18 augustus.

Van der Ven weet dat veel ouderen nu al met plezier uitkijken naar de Zomeractiviteiten. "Er zijn al heel wat mensen langsgekomen om zich aan te melden voor verschillende activiteiten. En van hen zei daarbij: 'Ik ga me vandaag inschrijven voor mijn vakantie'."

Het programmaboekje met de Zomeractiviteiten is af te halen bij Pluspunt (Splinterlaan 156), bibliotheek (De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110), gemeentehuis (Willem-Alexanderlaan, Holle Bolle Gijs (Winkelhof), Hoogvliet (Leyhof) en Klink en Englebert (Frederik Hendriklaan) en te downloaden van www.pluspunt.nl. Inschrijven kan nog op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 juni tussen 10.30 en 12.00 uur bij Pluspunt en op donderdag 29 juni in Buurtkamer De Hoeksteen. Daarna is inschrijven nog mogelijk op donderdagochtenden tussen 10.30 en 12.00 uur bij het Oudereninformatiepunt in de bibliotheek en voorafgaand aan de overige activiteiten bij Pluspunt.


Meer berichten