ChristenUnie en SGP niet meer onder vlag CDA bij gemeenteraadsverkiezingen 2018
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het gemeentehuis van Leiderdorp.
Het gemeentehuis van Leiderdorp. (Foto: Johan Kranenburg)
Politiek

ChristenUnie en SGP niet meer onder vlag CDA bij gemeenteraadsverkiezingen 2018

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 komen ChristenUnie en SGP in Leiderdorp met een gezamenlijke kandidatenlijst. Bij de verkiezingen van 2014 deden de twee partijen mee onder de vlag van het CDA. Deze vorm van samenwerking wordt nu verbroken omdat de twee kleinere partijen meer ruimte willen voor een eigen geluid.  

In 2014 stond Geert Schipaanboord als vertegenwoordiger van de SGP en Arie Janssen als vertegenwoordiger van de ChristenUnie op de CDA kandidatenlijst. Schipaanboord is nu raadslid en Arie Janssen burgerraadslid voor de CDA-fractie. De samenwerking is goed bevallen, zo laten de drie christelijke partijen weten. In principe wilden ze dan ook bij de volgende gemeenteraadverkiezingen wel samen optrekken. Voor de twee kleinere partijen  was het belangrijk dat dit zou gebeuren onder de naam CDA-ChristenUnie-SGP. Dat om de eigen zichtbaarheid en herkenbaarheid in het samenwerkingsverband te vergroten. Dat voorstel kreeg de handen bij het CDA echter niet op elkaar. Het landelijke CDA bestuur had bezwaren en ook de ledenvergadering van de Leiderdorpse afdeling zei 'nee' tegen deze variant.

Voor ChristenUnie en SGP was dat reden de huidige samenwerkingsvorm met het CDA vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 te beëindigen en met z'n tweeën verder te gaan onder de naam ChristenUnie-SGP. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen blijft de huidige samenwerking ongewijzigd. Dat betekent dat Geert Schipaanboord en Arie Janssen gewoon doorgaan als respectievelijk raadslid en burgerraadslid voor de CDA fractie.

Meer berichten