Wethouder Olaf McDaniel wil zo snel mogelijk starten met het uitvoering van de Duurzaamheidsagenda.
Wethouder Olaf McDaniel wil zo snel mogelijk starten met het uitvoering van de Duurzaamheidsagenda. Foto: PR

Startklaar voor sprintje richting duurzaamheid

Algemeen Politiek

Vergeleken met andere gemeenten in de regio loopt Leiderdorp duidelijk achter op gebied van duurzaamheid. Maar als het aan college van B en W ligt, wordt die achterstand binnen twee jaar ingehaald.

Verantwoordelijk wethouder Olaf McDaniel (PvdA) staat in de startblokken om een hele reeks van maatregelen te nemen op gebied van energiebesparing, het opwekken van schone energie, vermindering van CO2 uitstoot en het beperken van afval. Hij hoopt dat de gemeenteraad eind deze maand het startschot lost door groen licht te geven aan de Duurzaamheidsagenda 2017-2025.

Het kabinet heeft de ambitie om in 2050 heel Nederland CO2 neutraal te maken en Leiderdorp is zeker van plan om daar haar steentje aan bij te dragen. In de Duurzaamheidsagenda wordt een hele serie acties opgesomd die gemeente zo snel mogelijk op het goede pad moeten zetten. "We zijn er vrij laat mee maar dat uitstel heeft ook voordelen", zegt McDaniel. "We hebben kunnen leren en ons laten inspireren door anderen. En we hebben het opstellen van de Duurzaamheidsagenda nu heel interactief kunnen oppakken; inwoners, (maatschappelijke) organisaties, ondernemers, instellingen en onderwijs hebben allemaal uitgebreid hun inbreng gegeven. Waardoor de maatregelen die erin staan breed gedragen worden."

Voor 2017 en 2018 is een werkplan opgesteld met concrete activiteiten die duidelijk merk- en zichtbaar zullen zijn voor alle Leiderdorpers. Zo moeten zonnepanelen op de daken meer regel dan uitzondering worden, de afvalinzameling wordt letterlijk op z'n kop gezet, fietspaden worden verbreed om fietsen te stimuleren en overbodige verharding wordt omgezet in groen. En het hoeft de gemeente allemaal niet eens zoveel extra te kosten. Voor dit jaar is er 150.000 euro in kas voor de uitvoering van de Duurzaamheidsagenda, voor de jaren 2018 tot en met 2020 wordt de raad gevraagd om een bedrag van 160.000 euro per jaar. Dat lijkt heel weinig, maar je komt er ver mee, verzekert McDaniel. "Als gemeente geven we een duwtje hier, een zetje daar... Daarmee willen we zaken in gang zetten die dan tot een domino-effect leiden."

Lees het volledige artikel in het Leiderdorps Weekblad van woensdag 15 maart

Uit de krant