Terug naar vroeger
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Zorg

Terug naar vroeger

De opening van de werkbank. | Foto: PR
De opening van de werkbank. | Foto: PR

Samen met bewoners opende wethouder Angelique Beekhuizen van Leiderdorp onlangs beleefplekken in Verpleeghuis Leythenrode.

Op twee woonafdelingen voor mensen met dementie zijn beleefplekken ingericht met voorwerpen van vroeger, dankzij vele sponsors en de hulp van vrijwilligers. Bewoners kunnen in de schoolhoek herinneringen ophalen aan hun schooltijd, er is een werkbank met gereedschap, een babyhoek met wieg en wandelwagen en zachte muziek in de badkamer. Bewoners van afdeling de Laeck kunnen in de aangrenzende tuin werken in de kruidentuin, bij de bushalte wachten of was ophangen aan de droogmolen.

Waarom deze mogelijkheden? Leythenrode wil de kwaliteit van leven van zijn dementerende bewoners vergroten. Met deze activiteiten worden alle zintuigen aangesproken. Voor naasten is een beleefhoek vaak een mooi aanknopingspunt om herinneringen op te halen en samen bezig te zijn.

Wethouder Beekhuizen opende de verschillende beleefhoeken op beide woonafdelingen samen met bewoners.  Bij binnenkomst op een van de afdelingen ontmoette de wethouder een mevrouw die aan de wandel was met een grote oude kinderwagen. Bij de opening van de werkbank hield mevrouw Beekhuizen het hout vast en een bewoner sloeg met precisie en kracht de spijker op zijn kop. Blijkbaar was de samenwerking goed bevallen, want meneer gaf de wethouder spontaan een zoen.

Meer berichten