Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het clubhuis op reis. Hier is het al de haven uitgesleept en gaat de route een eindje over de Does. | Foto: J.A. Dop
Het clubhuis op reis. Hier is het al de haven uitgesleept en gaat de route een eindje over de Does. | Foto: J.A. Dop

Drijvend clubhuis Kano Rijnland ligt eindelijk op definitieve plek

Het clubhuis van Kanovereniging Rijnland ligt eindelijk op zijn definitieve plek. Gisterenochtend werd het drijvende gebouw door een sleepboot van de Doeshaven naar de recreatieplas in de Munnikkenpolder verplaatst.

Door: Corrie van der Laan

Het was een hele operatie maar ging uiteindelijk sneller dan gedacht, vertelt bestuurslid Siewert Posthuma. Het clubhuis, inclusief de zes opslagloodsen voor kano's, lag met beugels verankerd aan stalen palen. Het lostrillen en verplaatsen van die palen bleek eenvoudiger dan vooraf was ingeschat. Zodat het daadwerkelijke overvaren een dag eerder kon gebeuren dan op de planning stond.

Hemelsbreed hoefde het clubhuis maar zo'n tachtig meter op te schuiven, maar omdat de nieuwe stek aan de andere kant van een dijkje ligt, moest via rivier de Does omgevaren worden. Waarbij bleek dat het water hier en daar wat aan de ondiepe kant was; de sleepboot liep een paar keer vast in de modder.

Op de nieuwe stek lag al een steiger klaar aan de voorzijde, aan de achterkant komt er vrijdag nog één.

Kanovereniging Rijnland is ruim tien jaar te gast geweest in de Doeshaven. In verband met de plannen voor de verbreding en verdieping van de A4 en de ontwikkeling van het gebied rond de rijksweg moest de club in 2005 weg uit de Kleine Zandpunt, waar nu de wijk 't Heerlijk Recht ligt. "We hadden een doorlopend erfpachtcontract dat de gemeente heeft afgekocht", vertelt Posthuma. "Met het geld dat dat opleverde, hebben we ons drijvende clubgebouw gekocht."

De verhuizing naar zogeheten VaDeDoplas heeft volgens hem voor- en nadelen. "In de Doeshaven was er een beter sociale controle; de booteigenaren hadden goed zicht op ons clubhuis. Maar hier is het rustiger en veel beter beschut. Bovendien hebben we hier plek voor twee kanopolovelden. Op de oude locatie hadden we één veld. Dat was echt te weinig want onze kanopoloafdeling groeit snel, we zijn uitgebreid van drie naar vijf teams."

De verhuizing komt op een mooi moment, Kanovereniging Rijnland beleeft dit jaar haar veertigjarig jubileum. "We beginnen binnenkort met het vieren van de nieuwe ligplaats en daarna volgt een heel jaar met veel feestelijkheden voor het lustrum. Bovendien zijn we plannen aan het ontwikkelen voor een Leiderdorpse watersportdag, die we dan samen met andere watersportverenigingen willen organiseren. Maar ik weet niet of dat dit jaar nog gaat lukken. "

Meer berichten