Logo leiderdorpsweekblad.nl
De filedruk op de A4 bij Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude wordt steeds hoger.
De filedruk op de A4 bij Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude wordt steeds hoger.
Politiek

'Zo snel mogelijk vierde rijbaan op A4'

De A4 ter hoogte van Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude moet zo snel mogelijk in beide richtingen een vierde rijbaan krijgen. Daarvoor pleiten de colleges van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude in een brandbrief aan minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De college luiden opnieuw de noodklok omdat de files op de A4 ook zorgt dat het verkeer vastloopt op de wegen in hun gemeente.  In Leiderdorp zijn er vooral problemen op de Persant Snoepweg, die parallel loopt aan de A4. Tijdens een bijzonder zware avondspits in de tweede week van november stond de weg over de hele lengte van Leiderdorp vast, met wachttijden oplopend tot bijna een uur, zo memoreren ze. Ook op de N446, de Willem-Alexanderlaan en het Engelendaal is het meteen te merken als er files zijn op de A4. In Zoeterwoude loopt het onderliggende wegennet in de spits structureel vast, zowel in de kern als op de buitenwegen, melden de colleges. Alle opstoppingen betekenen ook problemen voor de lokale hulpdiensten; het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is moeilijker bereikbaar en de aanrijtijden vanuit de Leiderdorpse brandweerkazerne aan de Simon Smitweg worden langer. Bovendien wordt de leefbaarheid in de kernen van Leiderdorp en Zoeterwoude aangetast.

"Maatregelen op de zeer korte termijn zijn noodzakelijk om onze gemeenten leefbaar en veilig te houden", aldus de colleges. Ze realiseren zich dat er een tijdrovend tracé-besluit nodig is voor de aanleg van een vierde rijbaan op de A4, maar vragen de minister om te onderzoeken of dit op een andere wijze niet sneller gerealiseerd kan worden.  

Dat de filedrukte op de A4 ter hoogte van Zoeterwoude, Leiden en Leiderdorp steeds groter wordt, blijkt ook uit de nieuwste cijfers van de Verkeersinformatiedienst (VID). In de File top-50 over 2016 staat het het wegvak van de A4 richting Amsterdam voor de afrit Zoeterwoude-Dorp op nummer 1. De A4 richting Den Haag ter hoogte van de afrit Zoeterwoude-Rijndijk staat in diezelfde Top-50 op de nummer 7.

Meer berichten