Logo leiderdorpsweekblad.nl
Bisschop Van den Ende zegent het altaar van de Meerburgkerk.
Bisschop Van den Ende zegent het altaar van de Meerburgkerk.

Meerburgkerk op weg naar een nieuwe toekomst

Tekst en foto Frans Brocken

De Meerburgkerk aan de Rijndijk te Zoeterwoude, voortaan De Goede Herderkerk geheten, is na een ingrijpende restauratie in alle luister herrezen. Zaterdagavond 17 december werd de in 1896 in neoromaanse stijl gebouwde koepelkerk ingewijd door de Bisschop van Rotterdam, monseigneur Hans van den Ende.

De Bisschop werd tijdens een plechtige Hoogmis geassisteerd door de pastores Walter Broeders, Bart Versteegen en Jaap van der Bie. De viering werd opgeluisterd door het Dames- en Herenkoor onder leiding van Maria Huibers. Ook het jongerenkoor onder leiding van Thijs van der Hulst werkte mee.

In zijn boodschap stond de Bisschop stil bij de gevoelens van verdriet van de Leiderdorpers die hun vertrouwde Menswordingkerk hebben moeten achterlaten. "Een verhuizing kan niet zonder emotie en verdriet. Maar we gaan op weg naar een nieuwe toekomst, waarin nieuwe gaven, talenten en een nieuw elan zich kunnen ontplooien", keek hij optimistisch vooruit.

De kerkgangers uit Leiderdorp kwamen deels in een vertrouwde omgeving terecht. De ouderwetse kerkbanken hebben de herinrichting niet overleefd. Zij hebben plaats gemaakt voor de gemakkelijk zittende stoelen van de Menswording.

Aan de restauratie van de kerk en de herinrichting hebben de nodige vrijwilligers meegewerkt, memoreerde voorzitter Gerard van der Hulst van de restauratiewerkgroep aan het slot van de viering. Vooral Leo Koot heeft het hele bouwproces dagelijks intensief begeleid. Veel waardering had hij ook voor de bouwcoördinator van de parochie, Wilbert Hettinga. Zijn grote zorg is de exploitatie van de verhuizing en herinrichting sluitend te krijgen. De verkoop van de Menswording moet daar een bijdrage aan leveren.

Na de viering was er een gezellige samenkomst in het Atrium van de kerk. Daar vond ook een weerzien plaats met de gepensioneerde pastores Olsthoorn en Schlatmann. Zij kregen veel handen te schudden.

Bij de opening van de kerk is het boekje 'Op weg naar één Goede Herderkerk' verschenen. Waarin de geschiedenis van de Meerburgkerk en de restauratiewerkzaamheden worden beschreven.

Meer berichten