Afbeelding
Foto: Pexels / Katie Rainbow

Kleurrijke kauwgomballen om in gesprek te gaan over dementie

Activiteiten Maatschappelijk

Woensdag 21 september is Wereld Alzheimer Dag. Bezoekers van winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp krijgen die dag 10.00 en 12.00 uur kleurrijke kauwgomballen overhandigd. Dit is een actie van de mantelzorgcoach van Incluzio en vrijwilligers van het platform Dementievriendelijke Leiderdorp om aandacht te vragen voor dementie. Want meer begrip voor deze ziekte helpt om het dagelijkse leven van mensen met dementie gemakkelijker maken.

“Hard bewijs is er niet, maar het lijkt erop dat kauwen en geheugenprocessen een relatie met elkaar hebben, dus daarom delen we op Wereld Alzheimer Dag kauwgomballen uit”, verduidelijkt Lois Kreber, mantelzorgcoach bij Incluzio Leiderdorp. “Zo willen we het platform www.dementievriendelijkleiderdorp.nl bij bezoekers van Winkelhof onder de aandacht brengen en bijdragen aan een dementievriendelijke Leiderdorp.”


Bewustwording

Dementie komt steeds vaker voor. Om het dagelijks leven van mensen met dementie gemakkelijker te maken, wil Leiderdorp een dementievriendelijke gemeente worden. Een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert. “Daarvoor is het belangrijk bewustwording te creëren bij inwoners, maar ook bij ondernemers, verenigingen en belangenorganisaties”, stelt Kreber. “Zo kunnen we samenwerken aan een Leiderdorp waar mensen met dementie iets mogen vergeten en worden thuisgebracht als ze verdwalen. Waarin zij zo lang mogelijk aan het verenigingsleven kunnen deelnemen en kunnen blijven meedoen aan het dagelijks leven.”


Netwerk

Het netwerk Dementievriendelijke Leiderdorp bestaat sinds 2019. “We grijpen de Wereld Alzheimer Dag aan om het platform bij inwoners onder de aandacht te brengen. De kauwgomballenactie is er daar één van”, zegt Kreber. “Op die manier willen we met mensen in gesprek. Ook worden winkels bezocht om te bekijken hoe dementievriendelijk de ondernemers zijn en hoe we hen daarbij kunnen ondersteunen.“ Een winkelier ‘slaagt’ wanneer medewerkers weten hoe zij iemand met dementie kunnen helpen en kijken naar wat hij nog wel kan. In dat geval krijgt de winkelier een sticker met daarop de tekst ‘deze winkel is dementievriendelijk’.


Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.dementievriendelijkleiderdorp.nl of spreek de vrijwilligers of mantelzorgcoach van Incluzio aan tijdens Wereld Alzheimer Dag op woensdag 21 september in winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp. Zij zijn hier tussen 10.00 en 12.00 uur aanwezig.

Uit de krant