Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De Hobbit en &#39;t Bolwerk zijn het eerst aan de beurt voor &#39;vernieuwbouw&#39;.</p>

De Hobbit en 't Bolwerk zijn het eerst aan de beurt voor 'vernieuwbouw'.

(Foto: J.P.Kranenburg)

‘Maak scholen meteen energieneutraal’

  Politiek

 Als Leiderdorpse schoolgebouwen ingrijpend opgeknapt en aangepast worden, is het slim om ze meteen 100 procent energieneutraal te maken. Dat vindt de Leiderdorpse gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

Maandagavond stemde de raad unaniem in met het Integraal Huisvestingsplan Scholen (IHS). De gemeente trekt daarin een kleine 11,5 miljoen euro uit voor de ‘vernieuwbouw’ van vijf basisscholen: De Hobbit, ’t Bolwerk, de Willem de Zwijgerschool, Elckerlyc en De Schakel. Voor dat geld kunnen de scholen bijna energieneutraal worden. Ga je een stap verder, dan kost het nog eens 650.000 euro. Dat geld moeten de schoolbesturen er zelf instoppen en ze hebben de intentie uitgesproken dat ze dat ook willen doen.

De gemeenteraad wil dat het college er bij de schoolbesturen op aandringt dat ze ook werkelijk gaan investeren om nul op de meter te krijgen. Want, zo stelt de raad, het is veel makkelijker en goedkoper om dat meteen bij de renovatie te doen dan achteraf.

De gemeente moet de schoolbesturen dan wel een helpende hand toesteken, bijvoorbeeld door ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en vergunningen en het - binnen de geldende kaders - geven van garantstellingen en (duurzaamheids)leningen.

Meer berichten