Logo leiderdorpsweekblad.nl
Juke Haanraadts (links) heeft haar patiënten met een gerust hart overgedragen aan Jolanda Plijter.
Juke Haanraadts (links) heeft haar patiënten met een gerust hart overgedragen aan Jolanda Plijter. (Foto: Corrie van der Laan)

Fysiotherapeute Juke Haanraadts geeft stokje door aan Jolanda Plijter

  Human Interest

Eigenlijk houdt Juke Haanraadts er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar nu ze na veertig jaar stopt als fysiotherapeut, vindt ze het toch wel leuk als daar iets over in de krant komt. Niet eens zozeer voor zichzelf als wel voor Jolanda Plijter aan wie ze haar praktijk, Fysiotherapie Haanraadts in het Leiderdorpse gezondheidscentrum Florijn, heeft overgedragen. En zo komt het dat het Leiderdorps Weekblad op bezoek ging bij de gaande en de komende fysiotherapeute.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Juke Haanraadts (62) heeft altijd genoten van haar werk. Dat ze heeft gekozen een paar jaar eerder dan de officiële AOW-leeftijd met pensioen te gaan, is dan ook niet omdat ze het niet leuk meer vond. "Maar het werk is fysiek gewoon zwaar, zeker omdat ik ook manueel therapeut ben. Op een gegeven moment moet je dan naar je lichaam luisteren", zegt ze nuchter.

Haanraadts is haar fysiotherapiepraktijk gestart in haar toenmalige woonhuis aan de Alphons Diepenbrocksingel in Leiderdorp. "Dat was de meest praktische oplossing toen mijn eerste kind was geboren." De overstap naar Gezondheidscentrum Florijn maakte ze in 1995. "Ze hadden daar ruimte over na een herindeling van het pand en huisarts Matthijs Landsmeer, met wie ik regelmatig contact had, vroeg me of dat niet iets voor mij was. Ik heb de stap genomen en er nooit spijt van gehad."

Alecto

Behalve in manuele therapie was Haanraadts ook gespecialiseerd in sportfysiotherapie. Als sportfysiotherapeut had ze veertien jaar lang het eerste damesteam van de Leiderdorpse hockeyclub Alecto onder haar hoede. Een van de speelsters was Jolanda Plijter, een toptalent dat ook uitkwam voor Jong Oranje. "Eigenlijk kende ik Jolanda al veel langer; als klein meisje woonde ze schuin achter me. Maar toen ik haar een keer op de behandeltafel had, vertelde ze me dat ze erover dacht om fysiotherapeute te worden."

Voor Plijter (35) bleef dat niet bij een gedachte. Ze combineerde een mooie topsportcarrière – twaalf jaar hoofdklasse, een wereldkampioenschap zaal en veldinterlands met het nationaal team – met een opleiding fysiotherapie in Leiden.

Als fysiotherapeute heeft Jolanda Plijter opvallend veel overeenkomsten met Juke Haanraadts. Ook zij heeft als specialisaties sportfysiotherapie en manuele therapie. Ze was tien jaar lang de fysiotherapeut voor de nationale hockeyjeugdselectie en werkte bij het Sport Medisch Centrum in Amsterdam, de stad waar ze ook jarenlang gewoond heeft. Kort geleden is ze verhuisd naar Oegstgeest. "Na de geboorte van ons kind gingen mijn vriend op zoek naar een grotere woning maar in Amsterdam lukte dat niet. En zo zijn we uiteindelijk weer in de buurt van Leiderdorp terecht gekomen", verklaart ze. Toen Haanraadts haar benaderde als mogelijke opvolger, zag Plijter dat meteen als een unieke kans om haar eigen praktijk op te zetten. Een kans die ze met beide handen aangreep. De officiële overdracht was op 1 april dit jaar maar daarna hebben ze nog twee maanden samen gewerkt om de wisseling van de wacht voor de patiënten zo soepel mogelijk te laten verlopen.En dat is gelukt, constateert Haanraadts. "De patiënten zijn heel enthousiast. Ik heb van verschillende kanten gehoord dat Jolanda dezelfde stijl van behandelen heeft als ik. Wat voor mij ook best fijn is."

"Hoe we doen en denken ligt heel dicht bij elkaar", beaamt Plijter. "Ik heb ook bepaalde methoden van Juke overgenomen, al zal ik daar ongetwijfeld eigen accenten aan toevoegen. Wat ik zelf meeneem is de Dry Needling techniek. Daarbij worden spieren aangeprikt met een acupunctuurnaald waardoor ze beter ontspannen."

Receptie

Op 29 mei gaf Juke Haanraadts een feestelijke receptie voor haar patiënten en werkrelaties. Iets waar ze met plezier op terug kijkt. "Veel patiënten heb ik decennia lang gehad en dit was een goede manier van afscheid nemen."

Plijter merkte tijdens de receptie nog eens hoezeer de patiënten haar voorgangster waarderen. "Niet alleen als fysiotherapeut maar ook op het persoonlijk vlak. Dus de lat ligt hoog voor mij", constateert ze.

Zie de website fysioplijter.nl voor meer informatie over Fysiotherapie Plijter

Meer berichten