Jongerenontmoetingsplaats De Blik is prachtig gepimpt.
Jongerenontmoetingsplaats De Blik is prachtig gepimpt. Foto: Marieke van Leeuwen

De Blik is nu de mooiste JOP van Leiderdorp

Algemeen Jongeren

Jongerenontmoetingsplaats (JOP) ‘De Blik’ in het Leiderdorpse park De Bloemerd is donderdag 20 augustus omgevormd tot een kleurig graffitikunstwerk. De metamorfose van de JOP vormde de afsluiting van een reeks graffiti workshops die waren georganiseerd door JongLDRDRP, het jongerenwerk bij de welzijnsorganisatie Incluzio, met medewerking van het graffiticollectief O.K. ultra.

Door: Marieke van Leeuwen

Een groepje jongeren, begeleid door graffiti artiest Dennis Bonsen (21) van O.K. ultra, heeft afgelopen weken geleerd op een kunstzinnige manier graffiti te maken. Hoe mooi graffiti kan zijn, lieten ze zien door de JOP artistiek verantwoord vol te spuiten. Wat overigens helemaal legaal gebeurde; de gemeente had toestemming gegeven. De verwachting is dat deze plek in de Bloemerd op korte termijn officieel een legale graffitiplek zal zijn. Daarnaast onderzoekt de gemeente welke andere plekken beschikbaar gesteld kunnen worden voor deze vrije kunstvorm.

Graffiti wordt vaak gezien als vandalisme, als vervuiling van objecten, maar er zitten ook andere kanten aan. Dennis Bonsen legt uit dat illegale graffiti er juist voor zorgt dat er snelle ‘tags’ - van die krabbels - worden gemaakt die meestal op weinig waardering kunnen rekenen. Graffiti artiesten die tijd kunnen steken in hun werk dragen daar over het algemeen ook zorg voor en zullen andere, ontsierende teksten weghalen terwijl een nieuw, met zorg gemaakt ‘piece’ – een kleurig graffitikunstwerk - juist gewaardeerd wordt. Daarom roept Dennis ook particulieren op om hun muur beschikbaar te stellen voor graffiti. In overleg met O.K. ultra kunnen er afspraken gemaakt worden over het onderhoud van de muur.

De grootste uitdaging voor de jonge graffiti artiesten donderdag was om groot te werken. En met wat aanmoediging van de begeleiders lukte dat prima. Younes, een van de deelnemers, maakte een uit de kluiten gewassen chiuahua, waarmee hij zijn bijnaam uitbeeldde. Jim, een jongen van 11 jaar met een grote liefde voor graffiti, spoot aan de achterkant van de JOP een levensgrote beer. Toen dat af was, was hij nog niet klaar; hij had aan zijn 7-jarige zusje beloofd dat hij haar naam ook een plek zou geven op ‘De Blik’.

Jim bij zijn beer.
Younes krijgt aanwijzingen over hoe hij zijn 'piece' nog mooier kan maken.

Uit de krant