Een overwoekerd bankje in park Agthoven.
Een overwoekerd bankje in park Agthoven. Foto: Medea Hempen

Park Agthoven weer vol rommel

Politiek

In zekere zin kan je het nieuwe parkje Agthoven aan de Achthovenerweg in Leiderdorp een succes noemen. Het zoemt er van de insecten, de krekels tjirpen en er zijn vele soorten vogels te zien. Het lijkt de vlinder- en bijenidylle te zijn geworden die de bedoeling was bij de aanleg in het najaar van 2020. Maar veel wandelaars trekt het parkje niet. Geen wonder, want tussen de bloeiende bloemen ligt de grond bezaaid met stukjes glas en plastic en andere rommel. 

Door: Corrie van der Laan

“Het is niet alleen lelijk maar ook gevaarlijk”, zei CDA-fractievoorzitter Medea Hempen maandagavond 4 juli tijdens de gemeenteraadsvergadering. “Ik trof er zelfs een stuk staalkabel aan dat uit de grond stak en waar je heel makkelijk met je voet achter kan blijven haken.” Het was haar ook opgevallen dat de bankjes in het park volledig overwoekerd zijn door hoog opschietende planten. Ze wilde van het college weten wat de gemeente gaat doen om de situatie te verbeteren. 


Bijmengingen

Vorig jaar was er ook al commotie over de rommel in het 2,3 hectare grote parkje dat ligt op de plek waar tot 2016 afvalverwerker Vliko gevestigd was. Probleem is dat de bovenlaag bestaat uit grond die weliswaar officieel ‘schoon’ is maar wel een hoop ‘bijmengingen van bodemvreemd materiaal’ bevat. Dat mag volgens de regels maar had wel als gevolg dat in het voorjaar van 2021 handmatig vele kruiwagens vol puin, hout, glasscherven en plastic moesten worden verwijderd.

Volgens wethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks) is het parkje nog een tijd lang intensief gemonitord tot het probleem dit voorjaar onder controle leek te zijn. “De afgelopen anderhalve maand is niet gekeken maar nu is het inderdaad weer een rommel”, gaf hij toe. Dat de bankjes langzaam verdwijnen onder de begroeiing, wijt hij aan het groeizame weer van de laatste tijd, met warmte en veel regen. “De regelmaat van onderhoud is te laag om dat bij te houden. Daarom zijn de bankjes nu geschikter voor bijen dan voor mensen.” 

Een echte oplossing had hij niet. Wel wil hij kijken of het mogelijk is om maatregelen te nemen zodat in ieder geval de paden wat meer vrij blijven van rommel. Hempen gaf als tip mee om in de winter, als de bloeiende planten weer weg zijn, toch nog een opruimronde te houden om in ieder geval het milieuvervuilende plastic zoveel mogelijk te verwijderen.        

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant