Park Agthoven begint wat groener en bloemrijker te worden.
Park Agthoven begint wat groener en bloemrijker te worden. Foto: Corrie van der Laan

‘Helemaal schoon wordt het nooit’

Politiek

Weken lang hebben medewerkers van VMS Sloopwerken rommel geraapt in het nieuwe parkje Agthoven aan de Bedrijvenweg in Leiderdorp. Vele kruiwagens met puin, glasscherven, plastic en hout zijn afgevoerd. De grond is al een stuk schoner dan een paar maanden geleden en voordat het parkje opgeleverd wordt door de aannemer moet het volledig gebruiksvriendelijk zijn, zei wethouder Rik van Woudenberg (D66, openbare ruimte) maandag 12 juli tijdens de raadsvergadering. “Maar helemaal schoon wordt het nooit.”

Door: Corrie van der Laan

Het parkje van 2,3 hectare is afgelopen najaar en winter aangelegd op de plek waar jarenlang afvalverwerkingsbedrijf Vliko was gevestigd. Het terrein is vooraf zodanig schoongemaakt dat het geschikt is om er een park van te maken, vertelde Van Woudenberg. Vervolgens is er een bovenlaag op gestort met de kwaliteitsklasse ‘achtergrondwaarde’. Wat betekent dat de grond schoon is maar wel maximaal 20 procent aan zogeheten ‘bijmengingen van bodemvreemd materiaal’ mag bevatten. 

Dat bodemvreemde materiaal zat er zeker in, zo bleek in maart dit jaar toen na een natte periode grote hoeveelheden rotzooi boven kwamen. CDA-raadslid Medea Hempen betwijfelt of de gebruikte grond wel echt aan de wettelijke regels voldoet. Ja, er mag 20 procent vreemd materiaal in de grond zitten, had ze uitgezocht, “Maar dan gaat het om hout en steenachtig materiaal. Geen glas, plastic en elektriciteitsdraad zoals hier lag.”

Hempen vroeg het college of het park wel gebruiksvriendelijk te maken is. Volgens burgemeester en wethouders moet dat lukken. “Bij de laatste controle-ronde is een minimale hoeveelheid aan glas, plastic, e.d. gevonden en afgeraapt.” 

Op de vraag van Hempen welke lessen zijn geleerd uit alle commotie rond het parkje, antwoordt het college dat de communicatie naar bewoners en ondernemers intensiever had moeten zijn. Ook was het wellicht handiger geweest om het park pas open te stellen voor publiek na de oplevering.

Van Woudenberg benadrukte maandag dat vooraf bekend was dat er rommel geraapt zou moeten worden, en dat hier ook rekening mee gehouden was in het bestek voor de aanleg van het park. Bij de oplevering van het parkje, die komende herfst verwacht wordt, zal heel kritisch gekeken worden of de grond acceptabel is, beloofde hij.

Uit de krant

Uit de krant