Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Burgemeester Driessen geeft het startsein. Rechts van haar Velocitas voorzitter Siebe Schuemie en links in groen shirt Bram Grims.</p>

Burgemeester Driessen geeft het startsein. Rechts van haar Velocitas voorzitter Siebe Schuemie en links in groen shirt Bram Grims.

(Foto: Nelleke Thissen)

50e Avondvierdaagse van start

Jong en oud Leiderdorp is dinsdagavond begonnen aan de Velocitas Avond4Daagse die deze week wordt gehouden. De korfbalvereniging organiseert het evenement voor de vijftigste keer. Burgemeester Laila Driessen gaf het startsein voor de jubileumtocht. Na de intocht vrijdagavond 24 juni is er feest bij Velocitas. 

De eerste deelnemers stonden dinsdagavond te popelen om aan de 10 of 5 kilometerroute te beginnen. Het aftellen deden ze samen met burgemeester Driessen. Ze wenste de wandelaars deze week veel plezier tijdens de mooie routes in en rond Leiderdorp.

Velocitas is met het wandelevenement begonnen in 1971 als sponsoractie. De korfbalclub - destijds gevestigd aan de Hoogmadeseweg - had geld nodig om te kunnen verhuizen naar Sportpark De Bloemerd, dat in die periode werd aangelegd. Het voorstel om met een avondwandelvierdaagse geld binnen te halen kwam van toenmalig burgemeester Van der Have, zo vertelt Bram Grims, voorzitter van de avondvierdaagsecommissie. Van der Have gaf ook het startsein van de allereerste editie. Het evenement bleek een groot succes en werd vervolgens jaarlijks georganiseerd.

In de loop der jaren hebben talloze jonge en oude Leiderdorpers langs de door Velocitas uitgezette routes in en rond Leiderdorp gewandeld. In de hoogtijdagen waren dat er circa 2600. “Dat was in de jaren dat kinderen nog met hun basisschool meeliepen”, memoreert Grims. Zo’n 20 jaar geleden zijn de scholen daarmee gestopt en schrijven de deelnemers zich individueel in. “Sindsdien schommelt het deelnemersaantal rond de 1500”, weet Grims. Hij is al jaren intensief betrokken bij de organisatie van het wandelfestijn. De organisatie ervan is een hele klus waarin heel wat uurtjes worden gestoken. Zo moeten routes worden uitgezet, verkeersregelaars en andere zaken geregeld. Dat er nu online kan worden ingeschreven noemt Bram Grims een grote verbetering.

Sinds de start in 1971 is de avondvierdaagse één keer niet doorgegaan. Dat was in 2020 wegens de coronapandemie. Vorig jaar werd een digitale versie georganiseerd. Omdat die is meegeteld kon dit jaar de 50e en dus feestelijke editie worden gehouden. Zoals elk jaar haalt drumfanfare Tamarco vrijdag 24 juni de lopers in. Daarna is er feest in de kantine van Velocitas. “Er zijn onder meer springkussens en voor de liefhebbers een gratis ijsje”, belooft Grims.

Meer berichten