Afbeelding Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België
Afbeelding Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België Foto: Ro scan BVBA

Leiderdorp schittert in Brussel

Algemeen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel heeft onder de gezamenlijke noemer 'Dutch Spring' twee prachtige tijdelijke tentoonstellingen samengesteld. Eén toont een verzameling werken van de grote Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Daarnaast is er een kabinet met 18e-eeuwse tekeningen van de Hollandse School. "Gezicht op Leiderdorp" van Dirk Verrijk (1777) is één van de uitverkoren kunstwerken.

door Nelleke Thissen

"Het is een zeer bijzondere tekening met een heel gedetailleerd panorama. Vooral de weerspiegeling in het water met consequente streepjes is van hoog niveau", zo bewondert Stefaan Hautekeete de tekening van Dirk Verrijk (1734-1786). Hautekeete is conservator Oude Tekeningen van het Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en tevens samensteller van het 'Kabinet der heerlijkste Tekenwerken', de titel van deze tijdelijke expositie in het Brusselse museum. "Zo'n gedetailleerde weerspiegeling in het water zie je niet vaak", weet de conservator. Hij vindt ook de kleur van het werk heel mooi. "Het straalt sereniteit uit". Het panorama toont de Oude Rijn met de voormalige Leiderdorpse brug, die tot circa 1905 een tweeklapsophaalbrug was. Zijn vervanger, een eenklapsbrug, werd in 1965 afgebroken. Links op de tekening is te zien de aanlegplek voor de trekschuit met wachtlokaal voor de passagiers van de toenmalige bootdienst tussen Leiden en Utrecht. De tekening dateert uit circa 1777. Een aanknooppunt is dat Verrijk de voorbereidende schets vóór 1781 ter plekke heeft gemaakt. In dat jaar werd het raam in de westgevel van de Dorpskerk dichtgemetseld vanwege het inbouwen van het orgel. Op de tekening is het venster nog in tact.

Verrast
Peter Diebels van het Leiderdorps Museum is bijzonder verrast dat zo'n mooie pentekening van Leiderdorp op de tentoonstelling in Brussel prijkt. 'We weten dat veel kunstenaars ons dorp hebben vastgelegd waaronder de 18e eeuwse Abraham Rademaker en Pieter Jan van Liender. Maar dit werk van Verrijk kennen we niet". "Gezicht op Leiderdorp" van Dirk Verrijk (pen in bruin, aquarel in diverse kleuren) is één van de 80 werken die uit de eigen collectie van het Museum voor Schone Kunsten voor de tentoonstelling is geselecteerd. Hautekeete maakte de keuze uit 1030 beschikbare tekeningen. Ze zijn afkomstig uit de verzameling van Jean de Grez. De weduwe van deze naar Brussel verhuisde Nederlander schonk de collectie in 1913 aan de Belgische staat.

De twee Dutch Spring tentoonstellingen - schilderkunst van de grote meesters uit de Gouden Eeuw waaronder bijzondere familieportretten van Frans Hals en het Kabinet der Heerlijke Tekeningen - zijn tot 19 mei 2019 te zien in de Musea voor Schone Kunsten van België, Oldmasters Museum, Regenschapsstraat 3 in Brussel. Meer info op www.fine-arts-museum.be/nl/Dutch-spring

Uit de krant