Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Grootmeester Jan Smeets geeft uitleg aan een van de deelnemers van het Jeugdweekendtoernooi. | Foto: PR</p>

Grootmeester Jan Smeets geeft uitleg aan een van de deelnemers van het Jeugdweekendtoernooi. | Foto: PR

(Foto: PR)

Jeugdschakers krijgen tips van grootmeester Jan Smeets

  Sport

Zo’n tachtig kinderen en jongeren uit heel Nederland kwamen zaterdag 2 en zondag 3 juli naar de Kastanjelaanschool in Leiderdorp voor het zevende Jeugdweekendtoernooi van de Leidse Schaakbond. Sommigen schaken nog niet zo lang, maar enkele deelnemers zijn regerend Nederlands jeugdkampioen in hun leeftijdscategorie.

Het leuke van dit toernooi is dat de kinderen hier ook konden werken aan de verbetering van hun schaakniveau. Grootmeester Jan Smeets, meervoudig Nederlands Kampioen, was aanwezig, mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rob Bruniafonds. Na afloop van elke partij konden de kinderen tips van hem krijgen, en Jan had voor elke schaker wel een complimentje en een goed advies klaarliggen.

Het toernooi werd geopend door wethouder Daan Binnendijk. Hij vertelde dat de Kastanjelaanschool een goede locatie was voor dit toernooi omdat het jeugdschaak hier al tientallen jaren bloeit. De school is zelfs een keer Nederlands kampioen schoolschaak geweest. Ook spelen de jeugd- en de volwassenenafdeling van Schaakvereniging Leiderdorp in deze school.

Verdeeld in drie groepen schaakten de deelnemers beide dagen met groot enthousiasme. De leeftijd van de spelers varieerde van 6 tot 18 jaar. Het unieke van schaken is namelijk dat je prima een spannende partij kan spelen tegen iemand die veel ouder of jonger is dan jezelf.

Er werd het hele weekend geschaakt. Dan is gezelligheid ook belangrijk, dus zaterdag was er een gezamenlijke maaltijd met alle deelnemers. Daarna werd zelfs nog een avondpartij gespeeld.

Het toernooi werd gewonnen door Luka Wink van de Haagse Schaakclub SHTV. De Leiderdorpse inbreng kwam van Sabin en Maxim Teianu, schakers van basisschool Elckerlyc, Paul van Doesum van Schaakvereniging Leiderdorp en Ilja Verbaken, die heeft leren schaken in Leiderdorp maar nu speelt bij de Leidse Jeugdschaakvereniging Op Eigen Wieken. Zij konden zich goed meten met de sterke jeugd uit de rest van Nederland. Dus met de toekomst van het schaken in de regio zit het wel goed!

Meer berichten