De RCL meiden onder de 17 met de technische staf zijn na afloop dolblij met het behaalde resultaat. Foto: Gert Jan van Heyningen

Prachtige overwinning op gouden jubileumdag vrouwenvoetbal

Sport

Een feestelijke dag was het afgelopen zaterdag. Niet alleen was het een halve eeuw geleden dat de KNVB officieel het vrouwenvoetbal introduceerde. Daarvoor heette het nog damesvoetbal en waren er in Zeeland en Twente diverse illegale competities opgezet. Ook wonnen de RCL meiden onder de 17 in een uiterst spannend duel van het sterke DSO dat werd afgesloten met strafschoppen. Het werd na de elf meter trappen 1-3 voor de Racing meiden. Dit opvallende resultaat deed denken aan het vlaggenschip van RCL dat tien jaar geleden Willem II van de mat speelde en tegen FC Twente ook de beste was met het nemen van strafschoppen.

Tekst en foto’s: Gert Jan van Heyningen

Naar kwartfinale

De RCL MO17-1 speelde in Benthuizen het KNVB bekerduel om de fel begeerde Zwaluwen trofee tegen DSO Zoetermeer. Een zinderend duel met als inzet een plek bij de laatste vier in het prestigieuze KNVB Zwaluwen bekertoernooi. De wedstrijd golfde op en neer maar de Racing meiden hadden in de eerste helft al ruim afstand kunnen nemen. Sasha Deijn en Karolina Styblo kregen een aantal mogelijkheden maar de stand bij rust bleef dubbelblank.

Veerkracht

In de tweede helft kwam de rood-witte ploeg direct op achterstand maar twee minuten later bracht Karolina Styblo met een beheerste schuiver de stand weer in balans. RCL kreeg meer mogelijkheden maar wist die kansen niet te verzilveren. Door de druk van RCL kreeg DSO ruimte en daar profiteerden de Zoetermeerse meiden van en scoorden de 2-1. Dat voelde duidelijk niet goed en de Racing voerde collectief de druk op. Kansen voldoende maar het net wisten de Leiderdorpsen niet weten te vinden. Het typische bekerduel leek te eindigen in een onbevredigd resultaat voor het rood-witte team. Maar slechts zes minuten voor tijd kwam dan toch de bevrijdende gelijkmaker. De meiden voerden de pressie op en uit een hoekschop schoot Mikki Korteweg direct het leer onhoudbaar en hoog in het net. Een doelpunt van kwalitatief hoog niveau en met een 2-2 op het scorebord een gelijke eindstand.

Strafschoppen

Strafschoppen moesten er aan te pas komen om de kwartfinalist aan te wijzen. Sluitpost Kim Spierenburg stopte op onnavolgbare wijze de eerste van DSO en het vertrouwen bij RCL groeide. De spanning lang de lijn en bij de twee teams was duidelijk merkbaar. Sasha Deijn, Tess Leijgraaf en Mikki Korteweg maakten geen fout en scoorden als uiterst geconcentreerde koele kikkers hun elf meter trappen. Met als resultaat dat RCL door is naar de kwartfinale in het bekertoernooi.

Complimenten

Na afloop straalden niet alleen meiden maar ook de technische staf bestaande uit Ton Zwagerman, Libor Styblo, Huib Riezebos en Brian James. Assistent coach Brian James complimenteerde zijn team met de inzet en veerkracht om tegen het sterke DSO collectief de strijd aan te gaan. “De meiden hebben een geweldig resultaat neergezet met voetbal op hoog niveau. Een achterstand tot twee maal toe wegwerken betekent dat de wilskracht aanwezig is om zowel in competitie als beker op sportieve wijze te vechten voor het resultaat”, aldus James.