Vrijwilligers van Land van Ons planten cranberrystruiken.
Vrijwilligers van Land van Ons planten cranberrystruiken. Foto: Wouter Turkenburg

Cranberry’s in de polder

Duurzaam & Groen Rubriek 'Land van Ons'

In de Vrouwe Vennepolder, onder de rook van Oud Ade en vlak bij Leiderdorp, ligt een van de grootste percelen van Land van Ons. Hier doet het ‘PolderLab Vrouw Venne’ een tienjarig onderzoek naar o.a. de bodemkwaliteit, biodiversiteit en nieuwe vormen van landbouw. Op 18 maart hebben vrijwilligers van Land van Ons hier zo’n 4000 cranberrystruiken geplant. Die moeten de komende jaren de grond helpen herstellen en een duurzame opbrengst geven.

De dertig vrijwilligers ploegen op de knieën door de modder. De toplaag van bagger die in de loop der eeuwen op het veen is gestort is weggegraven, dus de grond is hier zelfs nog lager dan elders in de Vrouwe Vennepolder. Lange planken geven steun zodat ze niet wegzakken. In een paar uur is de klus geklaard. Dit experiment maakt deel uit van een tienjarig Polderlab, een onderzoek van Land van Ons samen met de Leidse Universiteit en de Regio Holland Rijnland om toekomstbestendige landbouw te ontwikkelen in het veenweidegebied.

“Geweldig om te zien dit”, roept Maarten Schrama, hoofdonderzoeker van het Centrum voor Milieukunde Leiden. Hij leidt het onderzoeksproject op dit stuk grond. “Wat we willen doen, is kijken wat goed aanslaat. Wat het doet met grond én of het een beetje rendabel is voor de boer.”  Schrama is vooral benieuwd of de grond een stukje omhoog komt door de cranberry’s. Eeuwen terug lag die maar liefst zes meter hoger vertelt hij, in de tijd dat dit hoogveen was. Zo’n heuvel gaat niet snel terugkomen, maar in dit lage, drassige gebied is elke centimeter mooi meegenomen.

Op de waterige veenweidegronden kunnen geen zware koeien lopen, die houden niet van natte voeten. Daarom zoekt Land van Ons, samen met de partners naar nieuwe, toekomstbestendige landbouw voor dit gebied. De cranberryplant, die houdt van zure, vochtige bodems, is een logische keuze voor het Polderlab. Land van Ons-vrijwilliger Louis van de Meché vertelt dat het waterpeil van de 33 ha tellende  Vrouwe Vennepolder binnenkort omhooggaat. Dat is nodig om verder inzakken van de bodem te voorkomen.

Aan de oostkant van de polder komen nog vier velden van elk 100m2, omzoomd met appelbes-struiken, gagel en nashi-peren. In deze velden komen verschillende cranberrysoorten met exotische namen als Stevens, Pelgrim, Early Black en Franklin. Ze bloeien alle op een eigen moment, dus bijen, vlinders en andere bestuivers kunnen er lange tijd nectar vinden. Cranberry’s zijn bovendien duurzame struiken, ze kunnen makkelijk 50 jaar oud worden.

Cranberry’s zijn erg gezond, barstensvol vezels en vitamines. De meeste cranberry’s worden nu nog ingevlogen uit de VS, Canada en Chili. Ze kunnen worden verwerkt tot jam, sap, smoothies, compote en chutney. Ook kan je ze invriezen en drogen voor gebruik in ontbijtmengsels. 

De eerste oogst wordt over twee jaar verwacht.


Burgercoöperatie Land van Ons koopt landbouwgrond om samen met de boeren en telers de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Iedere maand schrijft het communicatieteam van het perceel van Land van Ons in Oud Ade, op een steenworp afstand van Leiderdorp, over de ontwikkelingen aldaar. Meer informatie over het perceel en over de burgercoöperatie is te vinden op de website www.landvanons.nl.

Afbeelding

Uit de krant