De Straatjutters Leiderdorp, geholpen door wethouder Rik van Woudenberg (2e van links), hebben vrijdag weer zakken vol zwerfafval geraapt.
De Straatjutters Leiderdorp, geholpen door wethouder Rik van Woudenberg (2e van links), hebben vrijdag weer zakken vol zwerfafval geraapt. Foto: J.P. Kranenburg

Nieuwe wethouder helpt Straatjutters met opruimen

Duurzaam & Groen

De Straatjutters Leiderdorp kregen vrijdagochtend 17 januari versterking van de gloednieuwe Leiderdorpse wethouder Rik van Woudenberg (D66).

Van Woudenberg, die onder meer verantwoordelijk is voor duurzaamheid en het integraal beheer van de openbare ruimte, sloot aan bij de Albert Heijn op winkelcentrum Santhorst, waar de Straatjutters dit keer hun tweewekelijkse schoonmaakactie startten. Hoewel één van de medewerkers van AH regelmatig opruimt rondom de winkel, ligt hier veel zwerfafval. En ook verderop in de wijk is genoeg te doen.

De vrijwillige opruimploeg werd eerst door het management van Albert Heijn getrakteerd op koffie en appeltaart en ging daarna de straat op. Van Woudenberg hielp ijverig mee met oprapen van rommel maar nam ook te tijd om te praten met de straatjutters. Zij informeerden de uit Zuidplas afkomstige wethouder over wat er speelt in het dorp. En hij stelde op zijn beurt geïnteresseerde vragen over de samenwerking tussen de straatjutters en andere organisaties.

De jutters ruimden op vrijdag allerlei soorten zwerfafval op. Daarbij waren nog steeds veel vuurwerkresten, waaronder de knetterballen. De doorzichtige paal waarin eerder peuken werden verzameld, zit inmiddels vol met knetterballen. Andere vondsten waren onder meer een koplamp, schoenen en de gebruikelijke peuken en frisdankverpakkingen.

Nu ook op zaterdag

Ondanks het miezerige weer, hadden de jutters er weer lol in. Naast de groep die om de week op vrijdag de wijken in gaat, start er ook een groep die vanaf 25 januari om de week op zaterdag zwerfvuil gaat opruimen. Deze groep start komende zaterdag om 09.45 uur bij het Milieu Educatief Centrum in de Sterrentuin.

Voor meer informatie zie de website www.straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl of Facebook 'Straatjutters Leiderdorp'.

Uit de krant