Burgemeester Laila Driessen, hier omringd door  Straatjutters, toont de oogst van een dagje peuken rapen in Leiderdorp.
Burgemeester Laila Driessen, hier omringd door Straatjutters, toont de oogst van een dagje peuken rapen in Leiderdorp. Foto: J.P. Kranenburg

Een dagje rapen: 19.472 peuken

Duurzaam & Groen

Een groep van 32 mensen, bestaande uit vaste en gelegenheidsstraatjutters, hebben zaterdag in Leiderdorp maar liefst 19.472 sigarettenpeuken van straat gehaald. Dit duizelingwekkende aantal werd 's middags om 3 uur bekendgemaakt door burgemeester Laila Driessen.

De burgemeester sprak vorige week woensdag tijdens de Avond van Leiderdorp, georganiseerd door de Rabobank, al haar waardering uit voor het werk dat de vrijwilligers van Straatjutters Leiderdorp doen om de gemeente te verlossen van zwerfafval. Bij die gelegenheid koos ze de vrijwilligersgroep als goed doel voor een bedrag van vijfhonderd euro dat ze namens het RabobankWensenfonds mocht overhandigen.

Zaterdag was Driessen verheugd over de hoge opkomst aan vrijwilligers en ze was vol lof over deze actie; dat er zoveel peuken op straat belanden, is ook haar een doorn in het oog. De sigarettenpeuken werden verzameld in een grote, transparante buis op het Hemaplein van winkelcentrum Winkelhof. De peuken bleven maar toestromen en de buis bleek ondanks zijn royale formaat niet groot genoeg zodat extra vazen en bakjes nodig waren. Ook de vrijwilligers hadden niet verwacht dat er zo snel zo veel opgehaald zou worden: "Ik heb gisteravond de buis zelfs nog smaller gemaakt omdat ik dacht dat het raar zou staan als we maar een bodempje zouden rapen" zei een van de organisatoren.

De vele peuken die in heel Leiderdorp zijn verzameld, komen overigens niet bij het restafval terecht; het innovatieve Brusselse bedrijf PuriFungi zal de sigarettenpeuken verwerken tot peukenverterende asbakken, een geweldige vorm van recycling.

Schadelijk

Het was de allereerste Peukenactie van de Straatjutters Leiderdorp, die nu ruim een jaar bestaan. Vanaf 10.00 uur 's ochtends stonden de vrijwilligers in Winkelhof om voorbijgangers te informeren over de schadelijkheid van sigarettenpeuken voor het milieu. "Jullie hebben mij aan het denken gezet" zei een man die over de actie had gelezen. In peuken zitten namelijk meer dan vierduizend gifstoffen, zware metalen en plastic, waardoor ze slecht zijn voor plant en dier. Jaarlijks komen, alleen al in Nederland, zo'n 10 miljard peuken op straat en in de natuur terecht. Sigarettenpeuken worden door dieren vaak voor voedsel aangezien en één peuk vervuilt tot wel acht liter (grond)water.

Zakasbakken

Verkleed als peuk vroegen sommige Straatjutters aandacht voor dit probleem. Bovendien deelden ze handige zakasbakken uit aan rokende Leiderdorpers. Een milieubewuste alternatief voor de straat, als je je peuk kwijt wilt. Wie rookt en nog geen zakasbak heeft, kan er gratis één afhalen op het Leiderdorpse gemeentehuis.

De Straatjutters hadden ook een prijsvraag verbonden aan de actie. Winkelende Leiderdorpers konden raden hoeveel peuken er opgehaald zijn en degene die het dichtst in de buurt zit, wint een leuk pakketje dat is samengesteld door Albert Heijn.

Deze eerste grote peukenopruimactie van de Straatjutters Leiderdorp is mede mogelijk gemaakt door Stipt Print&Sign, Wereldhave, Praxis, De Blauwe Roos, Albert Heijn en de gemeente Leiderdorp. Het succes van deze actie zal nog wel voortduren, hopen de sponsoren en de Straatjutters; met de zevenhonderd uitgedeelde zakasbakken is vast gezorgd dat er minder sigarettenpeuken in het milieu belanden.

Uit de krant