Afbeelding
Foto: pr

Prijs koopwoning gestegen in Leiderdorp, ondanks landelijke daling

Algemeen

Huizen in Leiderdorp zijn vorig jaar een stukje duurder geworden. Gemiddeld lag de prijs van een woning in Leiderdorp op 460.200 euro. In 2022 was dit 456.400 euro. Opvallend, omdat de huizenprijzen in Nederland gemiddeld gedaald zijn.

Door Jonah van den Oever

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Sinds 2013 waren de huizenprijzen niet meer lager uitgevallen dan in een voorgaand jaar.

Gemiddelde

De duurste huizen staan in Bloemendaal, Blaricum en Laren. De gemiddelde verkoopprijs van een huis ligt daar boven een miljoen. In Nederland zijn er nog maar drie gemeenten waar de prijs onder de 250.000 euro ligt. Dat zijn: Kerkrade, Heerlen en Pekela. De gemiddelde huizenprijs in Nederland is tussen 2022 en 2023 met ruim 12.000 euro gedaald. Een daling van de huizenprijzen zoals deze is sinds 2013 niet meer voorgekomen.

Krapte

Volgens Kees-Jan Bouw van Makelaar Drieman spelen er meerdere factoren mee bij deze prijsstijging. ‘Ten eerste speelt de krapte op de markt een rol bij deze prijsstijging. Er is simpelweg weinig te koop, en als er dus een huis te koop is, komen daar veel mensen op af. Met als gevolg dat ze elkaar gaan overbieden voor dat huis. Daarnaast is de rente gezakt. En als mensen meer kunnen lenen, gaan ze meer bieden.’

Tweedeling

Bouw ziet ook een tweedeling in de markt: ‘Er is enerzijds veel belangstelling voor appartementen onder de oudere generatie, en anderzijds is er veel belangstelling voor eengezinswoningen onder starters en (jonge) gezinnen. Vooral de oudere generatie heeft vaak de neiging om veel te bieden op appartementen. De starters en (jonge) gezinnen hebben dat een stuk minder.

Toekomst

Bouw gaat ervanuit dat de prijsstijging in de toekomst zal doorzetten. ‘Er is laatst een onderzoek van Rabobank geweest naar de prijs van koophuizen. Uit dit onderzoek is gebleken dat, als er geen gekke dingen gebeuren, de prijsstijging nog wel even zal doorzetten. Dit door een tekort aan huizen en ruimte. Ook hier in Leiderdorp is er simpelweg weinig ruimte om nieuwe huizen te bouwen.’

Uit de krant