Nadja - naar wie Stichting Nadja is genoemd - aait de gloednieuwe houten kikker terwijl haar moeder Anne van Zwieten, boomkunstenaar James Arbor en voorzitter Riny Vons van de natuurspeeltuin toekijken.
Nadja - naar wie Stichting Nadja is genoemd - aait de gloednieuwe houten kikker terwijl haar moeder Anne van Zwieten, boomkunstenaar James Arbor en voorzitter Riny Vons van de natuurspeeltuin toekijken. Foto: Corrie van der Laan

Van omgewaaide boom tot kunst

Algemeen Maatschappelijk

“Vanochtend was dit nog een stuk boomstam.” Voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp, kijkt vol bewondering naar de fraaie houten kikker die langs het ontdekpad in de speeltuin staat. Gemaakt door de Haagse boomkunstenaar James Arbor.

Door: Corrie van der Laan

Tijdens de zware stormen van afgelopen februari zijn in de natuurspeeltuin enkele grote bomen gesneuveld. Het bestuur van de natuurspeeltuin besloot om van de nood een deugd te maken en de omgewaaide bomen te gebruiken om de speeltuin nog leuker en mooier te maken. 

In nauw overleg met Anne van Zwieten van de Stichting Nadja, die zich inzet voor spelmogelijkheden voor kinderen met een beperking, werd het plan geboren om houtsculpturen te laten maken. Dankzij een ruimhartige donatie die Stichting Nadja eerder dit jaar kreeg van de Leiderdorpse makelaardij Obèr kon James Arbor aangetrokken worden om het werk uit te voeren.

Vorige week donderdag en vrijdag ging hij met zijn kettingzaag aan de slag. Donderdag maakte hij twee schattige egeltjes, die kinderen zelf van stekels kunnen voorzien door takjes in de gaatjes in hun ruggen te steken Ze hebben een plek gekregen bij de zandbak. Vrijdag transformeerde hij een stuk van de boom die net buiten het speeltuinhek lag tot kikker. En daar blijft het niet bij. Op de muzikale boomstam langs het ontdekpad komen nog twee houten rupsen en de boom die in het bosgebied aan de achterkant van de speeltuin ligt, wordt omgevormd in een tweekoppig mythisch dier.

Voor wie de nieuwe aanwinsten wil bekijken: de natuurspeeltuin is dagelijks van 9 uur ’s ochtends tot zonsondergang geopend.

Riny Vons (natuurspeeltuin) laat zien hoe je met takjes de egeltjes van stekels kan voorzien. Verder v.l.n.r. Anne van Zwieten (Stichting Nadja), kunstenaar James Arbor, Nadja en Gerrit Vons (natuurspeeltuin).
De omgewaaide boom op de achtergrond wordt een tweekoppig mythisch dier.

Uit de krant