Logo leiderdorpsweekblad.nl
Action Leiderdorp is definitief gesloten.
Action Leiderdorp is definitief gesloten. (Foto: Corrie van der Laan)

Action Leiderdorp nu echt dicht

Er staan regelmatig klanten voor de winkel, die na een blik op de onverbiddelijk gesloten deuren en het lege interieur erachter onverrichter zake rechtsomkeer maken. Het is duidelijk nog even wennen dat de Action discounter op het Leiderdorpse bedrijventerrein De Baanderij met ingang van vandaag echt en voorgoed dicht is.

Op de grote plakkaten achter de ramen staat het klip en klaar: ‘Vanaf 1 mei om 18.00 uur sluit deze winkel’. De klanten worden verwezen naar de gloednieuwe Action op het Kooiplein in Leiden. En helemaal onderaan in grote letters: ‘Bedankt Leiderdorp!’

Een winkel als Action hoort volgens de regels niet thuis op een bedrijventerrein. Hier mogen alleen groothandels, meubelzaken, keuken- en badkamerwinkels, bouwmarkten en dat soort zaken zich vestigen. Maar het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouder zag enige ruimte binnen de regels en verleende Action in 2013 een omgevingsgunning. De winkel ging in 2014 open aan de Vlasbaan.

Al in 2015 vocht Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof, de vergunningverlening aan bij de rechtbank. Begin 2016 oordeelde de Raad van State dat de vergunning onterecht verleend was. Maar de gemeente heeft nooit gehandhaafd zodat Action gewoon open kon blijven.

Totdat de gemeente in november vorig jaar het verzoek van Wereldhave kreeg om nu eindelijk te stoppen met dat gedogen. Toen had het college van burgemeester en wethouders geen andere keuze dan Action de wacht aan te zeggen. Uiterlijk 1 januari moest de winkel de deuren sluiten op straffe van een boete van 10.000 euro per week.

Die boete heeft Action een tijd lang voor lief gehouden. Maar onlangs liet de gemeente weten dat het boetebedrag omhoog zou gaan, waarna Action eieren voor zijn geld koos. Wat daar ongetwijfeld een rol bij heeft gespeeld, is dat de Actionvestiging op het Kooiplein in Leiden-Noord op 30 april is geopend.


Meer berichten