De prijsuitreiking van de versierde fietsenparade in 2019. | Foto: PR OVLeiderdorp
De prijsuitreiking van de versierde fietsenparade in 2019. | Foto: PR OVLeiderdorp Foto: PR OVLeiderdorp

Bevrijdingsfeest in park De Houtkamp

Algemeen Oranjefeesten

De Oranjevereniging Leiderdorp biedt op woensdag 5 mei een feestelijk en gevarieerd programma aan op het grote veld in park De Houtkamp. “We zijn blij dat we weer met elkaar Bevrijdingsdag op deze wijze kunnen vieren”, zegt Hans Kruidenberg, voorzitter van de Oranjevereniging. “Van 13.00 tot 17.00 uur zullen kinderen van allerlei attracties gaan genieten; van versierde fietsenparade en treintje tot scoutingactiviteiten en broekhangen: alles is er weer!”


Vredesvuur

De FreedomRunners lopen rond 12.00 uur vanaf het gemeentehuis naar de Houtkamp. Het laatste traject vergezelt een veteraan en een jeep van de Stichting Able Compagnie, een onderdeel van Keep them Rolling. Zij arriveren met het vredesvuur dat zij uit Wageningen ophaalden om 12.30 uur in de Houtkamp. Daar volgt een korte ceremonie waarbij het vredesvuur wordt ontstoken en het Wilhelmus gezongen, onder begeleiding van Tamarco. 


Versierde fietsenparade

Achter de Blauwe Vogelzaal van Brasserie Park kunnen kinderen (4 t/m 8 jaar) van 12.00 tot 13.00 uur hun fiets komen versieren, het materiaal stelt Brasserie Park gratis ter beschikking. Vervolgens start even na 13.00 uur de parade van versierde kinderfietsen, met muziek van Tamarco, door Park de Houtkamp naar het feestterrein op het veld. Na aankomst om 13.15 uur zullen drie mooi versierde fietsen een prijsje krijgen.


Festiviteiten

Dan barsten na de prijsuitreiking de festiviteiten op het grote veld los. Scouting Van der Does-Liethorpgroep organiseert diverse activiteiten waaronder een tokkelbaan. Op het veld is een terras, drankjes en hapjes zijn er te koop bij de mobiele bar en BBQ van Brasserie Park, bij de ijscoman en de suikerspinkar.

Verder zijn weer vele bekende elementen aanwezig zoals het stoomtreintje, de springkussens, de lange stormbaan, het broekhangen, het schaakspel, het doelpuntenspel en pony rijden. 

Wegens het succes van de vorige jaren wordt het ‘smoothy fietsen’ herhaald, waarbij je je eigen smoothy bij elkaar fietst en mengt. En ook is de bungyfun er weer, dat is bungyjumpen op een trampoline (minimum leeftijd 5 jaar). Nieuw dit jaar is eendjes vissen.

De Abel company zal een kampement opzetten.


Muziek en podiumoptredens

Tamarco zal met de versierde fietsenparade meelopen en spelen bij het ontsteken van het vredesvuur. Dansers van De Rode Sneakers en ID Dance Factory zullen optredens verzorgen. Na optredens is er ruimte voor de kleinsten om op het podium mee te dansen. 


Aandacht voor Oekraïne

De Oranjevereniging Leiderdorp stond erbij stil of feesten wel gepast was terwijl Oekraïne in oorlog is. Besloten is, en daarbij sluit zij aan bij wat het Comité 4 en 5 mei vindt, om juist in deze tijd te laten zien dat vrede in ons land ook niet vanzelfsprekend is geweest en dat we vrede moeten koesteren. Daarbij zal in de speech en bij het aansteken van het vredesvuur worden stil gestaan. Ook is doneren mogelijk en kan voor een euro bij de DJ een verzoeknummer worden aangevraagd. Alle giften gaan naar giro 555. 


Vredesmaaltijd

In het hele land organiseren mensen een Vrijheidsmaaltijd waarbij met name de Vrijheidssoep wordt gegeten. Chef Nadia Zerouali bedacht dit jaar deze soep. Maak een portie voor je familie, vrienden en/of buren. Geniet van de soep tijdens een goed gesprek over vrijheid en deel het met #vrijheidsmaaltijd en #vrijheidssoep want vrijheid deel je met elkaar. Het recept staat op de website www.4en5mei.nl (https://www.4en5mei.nl/app/uploads/2022/04/Recept-vrijheidssoep-2022.pdf)


Prijsuitreikingen

Vanaf 16.30 uur is de prijsuitreiking voor het broekhangen (met dank aan Sample voor de prijs).


Lidmaatschap OVL

Nog geen lid van de Oranjevereniging Leiderdorp? Voor slechts € 5,00 per jaar per gezin draagt ook u bij aan een bruisend oranjeprogramma in Leiderdorp. Aanmelden kan via ‘Lid worden’ op de website www.ovleiderdorp.nl.

Uit de krant