Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Daan Binnendijk spreekt de genodigden toe bij de offici&euml;le opening van de buitenruimte van het voormalige informatiecentrum A4.&nbsp;</p>

Wethouder Daan Binnendijk spreekt de genodigden toe bij de officiële opening van de buitenruimte van het voormalige informatiecentrum A4. 

(Foto: Corrie van der Laan)
Projecten

‘Fantastische recreatieve hotspot op de grens van stad en platteland’

Wethouder Daan Binnendijk opende vorige week woensdag de totaal heringerichte buitenruimte rond het voormalige A4/HLS-informatiecentrum in de Bospolder. Daarbij onthulde hij ook de naam van het parkje: De Polder.

Door: Corrie van der Laan

De aangeplante bomen en struiken hebben nog wat groeitijd nodig en hier en daar moeten nog wat puntjes op de i worden gezet, maar de potentie is nu al duidelijk. De aanleg- en uitkijksteigers langs de oever van het riviertje De Does zijn klaar, evenals een vlonder in de vijver achter het gebouw. Er is een amfitheater gemaakt met afgezaagde boomstammen als stoelen. Kinderen kunnen zich uitleven met allerlei spannende speelelementen en er komt nog een bijenweide en een moestuin. Langs de trap van de uitkijktoren, die prachtig zicht biedt op de Munnikenpolder, komen borden met informatie over het Groene Hart. Op de parkeerplaats staan de auto’s tussen de fruitbomen. Zoals landschapsarchitect Peter Verkade, de ontwerper, zei: “Dit wordt een fantastische recreatieve hotspot op de grens van stad en platteland.” En, zo benadrukt hij, openbaar toegankelijk.


Niet gemakkelijk

Het was geen gemakkelijk project, memoreerde Binnendijk. Het karakteristieke informatiegebouw met het lange grasdak is gekocht door de Brasseriegroep, die in 2019 met een eerste plan kwam voor de transformatie van het gebouw en de ruimte eromheen. Maar dat ontwerp werd door de Leiderdorpse groenclubs resoluut naar de prullenbak verwezen als te groot en te massaal. “Er kwam een bezwaarschrift met 231 bladzijden aan bijlagen. Imponerend”, weet Binnendijk nog. Ook de provincie zette er een streep door. Vervolgens is, in nauw overleg met de groenclubs. een nieuw plan gemaakt, veel bescheidener qua bebouwing en veel ambitieuzer als het gaat om groen en duurzaamheid.

Het prijskaartje van 1,8 miljoen euro voor de inrichting van de buitenruimte werd gedekt door subsidies van de Oude Rijnzone, Holland Rijnland en de Provincie Zuid-Holland. “Dat betekende dat er een tijdsdruk op zat en die hebben we gevoeld”, aldus Binnendijk. Uiteindelijk is het allemaal gelukt en is zelfs nog geld gevonden om een fietsonderdoorgang bij de Doesmolenbrug te realiseren, zodat fietsers op weg naar het parkje niet de drukke N446 hoeven over te steken.

De Brasseriegroep is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor de verbouwing van het informatiecentrum tot horecagelegenheid. Ook dat wordt een beleving op zich, met verschillende bars, knusse hoeken met houten vloeren en open haarden, een grote vide en een winkeltje voor streekproducten pal naast de entree. Zoals het er nu naar uitziet, zal de opening over een jaar plaatsvinden. 

Meer berichten