Bewoners Leythenrode op vakantie in eigen huis | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een terrasje pikken hoorde er ook bij op de vakantiemarkt bij Leythenrode.
Een terrasje pikken hoorde er ook bij op de vakantiemarkt bij Leythenrode. (Foto: Johan Kranenburg)
Maatschappelijk

Bewoners Leythenrode op vakantie in eigen huis

Uit en toch thuis. De bewoners van Verpleeghuis Leythenrode hebben deze week de jaren '60 herbeleefd. De traditionele vakantieweek stond in het teken van 'weet je nog wel, die goeie tijd'?

Door: Cees Mentink

Vier dagen, van maandag tot en met donderdag, vol afwisseling, veel amusement, en aandacht voor opmerkelijke zaken van zo'n 60 jaar geleden: de opkomst van de televisie, de muzikale strijd tussen de Beatles en de Stones en 'het nieuwe, andere eten'.

De gezelligste week van het jaar werd maandag afgetrapt met de Ochtendgymnastiek, niet met de populaire Lien Dreese en Arie Snoek, de tovenaar op de 88 toetsen, maar minstens zo sportief als toen. Bij de afsluiting op donderdagavond werd ook geknipoogd naar decennia geleden: borrelen en barbequen.

Markt voor alle Leiderdorpers

Woensdag was de traditionele markt, niet alleen bedoeld voor cliënten van Leythenrode maar voor alle Leiderdorpers. Met 'Aan de Amsterdamse grachten', 'In het kleine café aan de haven' en ook de meest recente meezinger 'Hallo allemaal, leuk dat jij er bent', verwelkomde Draaiorgel De Broodvechter de vele bewoners van Leythenrode en bezoekers uit Leiderdorp en omgeving. De stemming zat er goed in. Er werd volop meegezongen, genoten van vruchtengebak met slagroom en het geurige kopje koffie. Tal van vrijwilligers, familie, vrienden en kennissen reden de bewoners over de markt.

Opvallende 'verkopers' hadden zich naar Leythenrode gespoed in de verwachting goede zaken te doen. Op de vraag of er 'handel' was, werd instemmend en met een brede lach geknikt. Zo waren dames van De Leidse Kaas Koe uit Zoeterwoude naar de markt gekomen om hun kaas (uiteraard), hun dorstlessende yoghurt en smakelijke kwark aan de man te brengen. "Op markten als deze komen wij graag," zeiden de zusjes Versteegen. "De interesse in regioproducten groeit nog steeds." Eveline Bosman van Goed Schiks Bloemen creëerde de kleurigste boeketten, die nu nog mooi staan te zijn in menige huiskamer. Karels Bio Friet sloeg eveneens aan, gezien de belangstelling voor de verkoopwoonwagen die zo uit de serie van Pipo de Clown leek te komen. Bij Lekkers Op Wielen werd snoep uit oma's tijd verkocht. Trek in haring, visslaatje of een broodje vis? De Zomermarkt liet de liefhebbers genieten.

Hier kunt u pinnen, stond er in menige kraam met ferme letters. Handig gezien. Als je knuffels, tassen, boeken, kleding, sieraden, cadeautjes, opstrijkertjes, zelfgemaakte kaarten en ook nog hebbedingetjes koopt, is het prettig om de pinpas te voorschijn te kunnen halen.

Voor elk wat wils

De Zomerweek van Leythenrode bood een elk-wat-wils-programma. Van zelf bloemen maken, griezelen met slangen, spinnen en insecten en het gieren om Swiebertje, tot een ouderwetse bord- en tafelspelletjesmiddag, een gouwe-ouwe muziekavond tot en met een workshop macramé.

De tijd vloog, zo bleek het ook nu weer. "Zo'n leuke Vakantieweek mag best zeven dagen duren," grapte een van de bewoners, "in plaats van vier."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>