Jesper van Overloop in duel, met achter hem Sjors Schouten en Youri de Boer.
Jesper van Overloop in duel, met achter hem Sjors Schouten en Youri de Boer. Foto: Gert Jan van Heyningen

RCL zet stappen in tweede helft

Sport

“Dribbelen als dat niet kon, verkeerde keuzes, passjes over drie meter die verkeerd gingen, het was een puur drama aan onze zijde. Geen wonder dus dat de trainer (Hein van Heek, red.) niet bepaald tevreden was. De tweede helft was van onze kant aanzienlijk beter. We pakten zelfs de volle buit.” In een notendop vat centrale verdediger Jesper van Overloop de wedstrijd van zijn club RCL tegen Berkel die eindigde met een 2-1 zege uitstekend samen.

Van Overloop sloeg de spijker op zijn kop als hij het spel van zijn ploeg in de eerste helft fileerde. Het was uiterst zwak wat rood-wit liet zien. Best wel verbazingwekkend gezien het prima voetbal wat RCL vorige week met name in de tweede helft tegen het sterke DSO toonde. In de hele eerste helft op het bijveld van RCL hoefde doelman Jim Visser van Berkel slechts een keer een redding te verrichten toen Jarne Kanbier zijn doel onder vuur nam.

Zijn collega Joe van Heusden aan de andere kant had het heel wat drukker. Het was aan zijn foutloze optreden en een gebrek aan killersinstinct aan de kant van de bezoekers te danken, dat Berkel er niet in slaagde de score open te breken. “We mochten echt van geluk spreken dat het bij rust geen 0-1 of 0-2 stond”, was de mening van Van Overloop.

Of de herrijzenis van de thuisploeg dan ook tot een zege had geleid blijft natuurlijk een open vraag. De metamorfose was het duidelijkst te zien bij Sieb Rutgers. Bij hem lukte werkelijk niets in de eerste 45 minuten, dit tot verdriet van vaste supporter Wik van den Wijngaard. Ondanks de bloemen vanwege zijn 85e verjaardag was het lid van de vereniging, al 73 jaar, bepaald duidelijk in zijn oordeel: “Die vent moet eruit, er lukte niets bij hem.”

Of Van den Wijngaard de flankspeler na afloop om zijn hals is gevallen en hem zijn excuses aanbood is niet bekend, maar feit is wel dat Rutgers’ optreden beslissend was: eerst knalde hij van buiten het strafschopgebied de bal in de bovenhoek en later gaf hij de voorzet waaruit Tommy Sinteur knap raak kopte. Dat betekende de 2-1 en zo later bleek, de beslissende. Enkele minuten na de openingstreffer van Rutgers hadden de bezoekers de stand alweer gelijk getrokken uit een corner. Van Heusden maakte zijn enige foutje van de middag door onder een indraaiende corner te gaan, waarna invaller Roy Visser de bal over de lijn liep. Dat was eigenlijk het enige wapenfeit van Berkel in de tweede helft dat ver terugviel.

De centrale verdediger nog eens: “Op basis van de hele wedstrijd is onze overwinning wel verdiend. Het blijft ook voor mij een raadsel waarom we zo slecht begonnen. Dat we veel beter kunnen zag je na de rust. Wel lekker dat we juist Berkel verslaan: ze stonden op twee puntjes met twee wedstrijden minder gespeeld. Zo hebben we wat ruimte gekregen.”

RCL blijft zesde op vijf punten van de nummer vijf HVC’10 én op nummer zeven Berkel. Opvallend is dat deze beide ploegen twee wedstrijden minder hebben gespeeld. Volgende week zal het niet spelende RCL met belangstelling zien hoe de beide clubs het er vanaf brengen.

RCL-Berkel 2-1 (0-0). 49. Rutgers 1-0, 52. Visser 1-1, 70. Sinteur 2-1. Scheidsrechter: Streef.

Basisopstelling RCL: Joe van Heusden, Bons, Overloop, Van Bemmel, Kanbier, Schouten, Rutgers, De Boer, Van Gent, Sinteur, Jake van Heusden.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Ruud Fraij