Het kantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden.
Het kantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden. Foto: PR

Formatieproces Rijnland verder zonder PvdA

Politiek

De fractie van de PvdA stapt niet in de door informateur Jan Swaag voorgestelde coalitie met BBB, VVD, CDA en Agrarisch (geborgd) voor het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dat werd eind vorige week bekend. Om het gat van de 4 PvdA-zetels te vullen is de geborgde fractie Natuurterreinen (2 zetels) gevraagd om mee te doen aan de coalitievorming en JA21 (1 zetel) om gedoogsteun. Dat levert een krappe meerderheid van 16 zetels op in het Algemeen Bestuur van het waterschap.

BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuurterreinen en JA21 gaan onderhandelen om te komen tot een coalitieprogramma en uiteindelijk tot een nieuw dagelijks bestuur voor het Hoogheemraadschap. De formerende partijen handelen in de geest van de intentieverklaring die, op initiatief van de BBB, eerder is ondertekend. In die verklaring is vastgelegd dat de partijen staan voor een bestuur in Rijnland waarin samenwerking centraal staat. Ook zijn deskundigheid, breed draagvlak en complementariteit belangrijke zaken waar de partijen naar streven. Zij wensen te komen tot een brede vertegenwoordiging vanuit het algemeen bestuur in het college.

Op verzoek van BBB treedt Marjan van Kampen-Nouwen (CDA, burgemeester van Schagen) gevraagd om op te treden als formateur. Zij is gestart met verkennende gesprekken met de beoogde coalitiepartijen. De partijen werken toe naar de spoedige vorming van een stabiele en brede coalitie. Zij vinden het belangrijk dat ook de niet-coalitiedragende partijen actief worden geconsulteerd bij de totstandkoming van het programma voor de komende periode. “We staan gezamenlijk voor grote opgaven in Rijnlandgebied, dus we gaan voor een breed en gedragen coalitieakkoord”, aldus BBB fractievoorzitter Henk Hazenoot. “Het gaat niet alleen over een haalbare en betaalbare uitvoering van de waterschapstaken, maar ook over inspelen op klimaatverandering. Zo hebben we ook in de toekomst niet teveel, maar wel voldoende en schoon water voor inwoners, bedrijven en natuur.”

Uit de krant