Logo leiderdorpsweekblad.nl
Parkeerdrukte bij De Ommedijk.
Parkeerdrukte bij De Ommedijk. (Foto: J.P. Kranenburg)

Voorlopig geen blauwe zone bij De Ommedijk

  Politiek

Een blauwe zone bij het Leiderdorpse woonzorgcentrum De Ommedijk gaat er voorlopig niet komen. Maar verkeerswethouder Willem Joosten (VVD) wil wel kijken of er andere manieren zijn om op korte termijn de parkeerdruk op de Cor Gordijnsingel ter hoogte van de bloemenwinkel, de kapper en de entree’s naar de apotheek, huisartsen en fysiotherapiepraktijk te verminderen, beloofde hij tijdens de raadsvergadering van maandagavond.

Een ‘inkopper’ daarbij noemde hij het plaatsen van een wegwijzer naar het parkeerterreintje tussen de woningen van ’t Keerpunt en de Engelendaal, aan de achterzijde van de medische voorzieningen. Daarnaast wil de gemeente in gesprek gaan met de mensen die nu hun auto langdurig parkeren pal voor De Ommedijk. Vermoed wordt dat dit bewoners en personeel zijn.

Raadslid Eric Filemon van de Lokale Partij Leiderdorp had de kwestie aan de orde gesteld. Hij meldde dat hij geregeld gemopper over de parkeerdruk hoort van gebruikers en bezoekers van de winkels en medische voorzieningen. De eigenaar van De Blauwe Roos vertelde hem dat laden en lossen voor de bloemenwinkel een probleem is omdat de parkeerplaatsen altijd bezet zijn.

Het Leiderdorpse college erkent dat de parkeerdruk op dit stuk van de Cor Gordijnsingel hoog is. Uit metingen blijkt dat in de ochtend 80 procent van de parkeerplaatsen vol staat. 's Middags is niet gemeten, maar dan is er waarschijnlijk nog minder plek. B en W zien daarvoor twee belangrijke redenen: het parkeerterreintje aan de Engelendaalkant van De Ommedijk is bij velen onbekend en bewoners parkeren liever gratis op straat dan dat ze een parkeerplaats huren in de parkeergarage van De Ommedijk.

Filemon kwam maandag met een motie waarin hij het college oproept het parkeerprobleem aan te pakken, onder meer door een blauwe zone aan te leggen. Ter hoogte van de huisnummers 180 tot en met 183 zou dan nog maximaal een uur geparkeerd mogen worden. Maar dat idee kreeg geen steun van de rest van de gemeenteraad. “Er zijn nog wel meer plekken in het dorp waar mensen een blauwe zone willen, het is niet de bedoeling dat we elke situatie apart in de raad gaan behandelen”, zo verwoordde Jeroen Hendriks (D66) het. De juiste weg is om eerst in gesprek te gaan met bewoners en personeel om hen te bewegen elders te parkeren, was het algemene idee.

Wel is het de bedoeling dat het parkeerbeleid en het toepassen van blauwe zones in Leiderdorp opnieuw bekeken wordt in de nieuwe nota Parkeren, die voor volgend jaar op de agenda staat.


Tekst: Corrie van der Laan


Meer berichten