Snel onderzoek naar voor- en nadelen fusie
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het Leiderdorpse gemeentehuis.
Het Leiderdorpse gemeentehuis. (Foto: Johan Kranenburg)

Snel onderzoek naar voor- en nadelen fusie

  Politiek

Het onderzoek naar de kansen en bedreigingen voor Leiderdorp van een gemeentelijke herindeling – oftewel een fusie met de gemeenten in de Leidse regio – moet zo snel mogelijk starten en nog voor het eind van dit jaar klaar zijn. Een motie met het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om vaart te maken, werd maandagavond 20 mei gesteund door de voltallige gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

Wethouder Daan Binnendijk (CDA) was er niet blij mee. Hij benadrukte dat het belangrijker is om het onderzoek goed te doen, dan om het snel te doen. Het opstellen van een goede onderzoeksvraag, uitzoeken van een onderzoeksbureau en het betrekken van de gemeenteraad kost allemaal tijd, zo hield hij de raad voor. Wat hem betreft zou de deadline in de zomer van 2020 gelegd moeten worden.

Maar daar kreeg hij de raad niet in mee. Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP) kwam met de suggestie om de gemeenteraad zelf de onderzoeksvraag te laten formuleren. "Dan heb je meteen ook de betrokkenheid van de raadsleden te pakken en bespaar je een hoop tijd." Zijn voorstel werd door de rest van de raad omarmd.

Binnen de Leiderdorpse gemeenteraad wordt heel verschillend gedacht over de manier waarop en mate waarin de gemeenten in de regio in de toekomst moeten gaan samenwerken. D66 en de LPL staan wat dat betreft het verst uit elkaar. De lokale partij wil niet verder gaan dan een lichte vorm van samenwerking, D66 wil op korte termijn fuseren. Maar alle partijen willen een gefundeerd besluit kunnen nemen. Daarom vroeg de vorige gemeenteraad in mei 2017 unaniem om onderzoeken naar twee scenario's: het voorzetten van de huidige regionale samenwerking en een fusie met de gemeenten in de Leidse regio.

Het eerste onderzoek is een maand geleden gepresenteerd. Daaruit bleek dat Leiderdorp goed samenwerkt in de regio en daar ook voordeel van heeft, maar dat het niet lukt om gemeentegrens overstijgende problemen op gebied van verkeer, woningbouw en duurzaamheid op te lossen.

Nu moet het tweede onderzoek, naar de plus- en minpunten van een fusie, er ook snel komen, vinden alle fracties. "Dan krijg je een totaalplaatje op basis waarvan je conclusies kan trekken en besluiten kan nemen", zo verwoordde GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud het.

Meer berichten