Logo leiderdorpsweekblad.nl
Charles La Haye met dochter Demi en de spelers van RCL JO17-6.
Charles La Haye met dochter Demi en de spelers van RCL JO17-6. (Foto: Johan Kranenburg)

RCL JO17-6 rent 1.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar hersentumoren

  Human Interest

Het was een bijzonder moment. In het laatste uur van zaterdag 18 mei, na afloop van de Leiden Marathon Nigthtrun, overhandigden de voetballers van RCL JO17-6 een cheque van 1.500 euro aan hun trainer-coach Charles La Haye. Het geld is bedoeld voor de door de Leiderdorper opgerichte Stichting Sterk en Positief waarmee hij € 280.000,- wil inzamelen voor revolutionair onderzoek naar genezingsmethoden voor hersentumoren.

La Haye (44) hoorde zelf anderhalf jaar geleden dat hij een ongeneeslijke hersentumor heeft. Na een operatie en bestralingen is hij gestart met chemotherapie. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.

Nadat hij de diagnose kreeg, heeft hij veel contact gehad met artsen en onderzoekers. Onder hen is dr. Broekman, neurochirurg bij het Haaglanden Medisch Centrum (HMC), die onderzoek doet naar de behandeling van hersentumoren. Een probleem daarbij is dat chemotherapie weinig effectief. Dat komt doordat de zogeheten bloed-hersenbarrière ervoor zorgt dat de werkzame stoffen in de chemo de tumor slecht kunnen bereiken. Broekman doet onderzoek naar een lokale therapie waarmee de bloed-hersenbarrière omzeild kan worden. Maar daar is veel geld voor nodig. "Met de 280.000 euro die wij willen inzamelen, kan vier jaar promotieonderzoek gefinancierd worden", legt La Haye uit.

Begin februari dit jaar is de Stichting Sterk en Positief officieel opgericht. In de afgelopen maanden heeft La Haye samen met zijn partner Natascha Schuring al een aantal acties opgezet om het doelbedrag bij elkaar te krijgen. Maar de sponsoractie van RCL JO17-6 was een totale verrassing. In het Leiderdorpse voetbalteam speelt ook La Hayes zoon Milan. Bovendien rende dochter Demi zaterdagavond mee met het team van haar broer.

La Haye: "Er was mij alleen verteld dat ik om kwart over 10 in de Doezastraat in Leiden moest zijn. Ik had er geen idee van dat hier de start van de Nightrun was. Toen ik er aankwam, stonden meer dan veertig mensen op me te wachten: het team, ouders van de speler, familieleden en vrienden. Het was heel emotioneel."

In de afgelopen drieënhalve maand is al bijna 19.000 euro gedoneerd aan de stichting. En voor de komende tijd staan nog veel meer acties gepland. Kijk voor meer informatie – en om een bijdrage te storten – op de website www.sterkenpositief.nl.

Meer berichten