De hele World Cleanup Day opruimploeg klaar om aan de slag te gaan.
De hele World Cleanup Day opruimploeg klaar om aan de slag te gaan. Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorp stukje schoner geworden op World Cleanup Day

Duurzaam & Groen

Ruim dertig Leiderdorpers hebben zaterdag 21 september, op World CleanUp Day, hun gemeente een stukje schoner gemaakt.

De Straatjutters, een groep vrijwilligers die om de week op vrijdagochtend enkele straten van zwerfafval ontdoet, had de Leiderdorpse actie georganiseerd. Om tien uur 's ochtends was de start bij de tafeltennistafel op het grasveld aan de Statendaalder, naast winkelcentrum Winkelhof. De Straatjutters kregen versterking van leden van gemeenteraadspartijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP en van een aantal enthousiaste dorpsgenoten die op deze mooie zaterdagochtend een steentje wilden bijdragen aan een opgeruimd Leiderdorp.

In kleine groepjes zwermden ze uit en gingen aan de slag rondom de Winkelhof, in de wijk Voorhof, langs de Engelendaal en Laan van Berendrecht en iets verder de Vogelwijk in. Opvallend was hoeveel zwerfvuil gevonden werd, ook op plekken waar de Straatjutters pas nog geweest zijn.

Voor sommige bedrijven en op parkeerplaatsen lagen veel peuken. Filterpeuken vergaan haast niet. Ze vallen langzaam uit elkaar tot een plukje kunststof watten en daarna tot microplastic deeltjes. De giftige stoffen spoelen de grond in. Er hangt soms een asbak aan de gevel, maar dan nog komt er heel wat op de grond terecht. Niet ieder bedrijf voelt zich blijkbaar geroepen om op te ruimen. Verder was er een flinke oogst aan frisdrankblikjes en plastic verpakkingsafval. Vreemde eend in de bijt was een bril op sterkte die is afgegeven bij de beveiliging van de Winkelhof. De Straatjutters hopen de eigenaar op te sporen via Facebook.

Leuk was het om te zien hoe mensen met elkaar in gesprek gingen over wat er speelt in de gemeente. Niet alleen wat betreft zwerfvuil, maar ook over verkeerssituaties en andere dingen die beter kunnen. Tips werden uitgewisseld en meerdere deelnemers namen een vuilnisgrijper mee om nog vaker aan de slag te kunnen.

Binnenkort vieren de Straatjutters hun eerste verjaardag. Wie ook eens wil aansluiten: op Facebook en op https://straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl/ staat waar en wanneer de volgende opruimactie is.

Uit de krant