Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Dorpskerk gezien vanaf de Bruggestraat, eind negentiende eeuw. | Foto: PR Comité OMD
De Dorpskerk gezien vanaf de Bruggestraat, eind negentiende eeuw. | Foto: PR Comité OMD (Foto: )

Plezier in Leiderdorpse Hoofdstraat tijdens Open Monumentendag

  Cultuur

Bezoekers van Open Monumentendag in Leiderdorp, zaterdag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur, hoeven dit jaar geen grote afstanden af te leggen. Vrijwel alle opengestelde monumenten en activiteiten zijn geconcentreerd in de Hoofdstraat, tussen de Berkenkade en de Eikenlaan.

Thema van Open Monumentendag 2019 is 'Plekken van plezier'. En plezier maken kan zeker op zaterdagmiddag 14 september in Leiderdorp. Natuurlijk kunnen er monumentale gebouwen bezichtigd worden, maar er zijn vooral veel leuke buitenactiviteiten te doen. Daarom is de Hoofdstraat ook afgesloten voor autoverkeer tussen de Berkenkade en de Eikenlaan.

Hieronder het programma: 

• OUDE RAADHUIS – Hoofdstraat 3

Van 1935 tot 1979 raadhuis, nu een bedrijvengebouw. Hier zijn bruidsfoto's te zien van ruim vijftig echtparen die in de raadzaal in de echt zijn verbonden. Ook is er een foto-expositie over de bouwgeschiedenis. In de raadzaal is er een doorlopende presentatie over de historie van de Kerkwijk.

• KREATIEF DANSCENTRUM - Kerklaan 13

Gebouwd in 1863 als Gemeente School, later gebruikt als Dorpshuis. Tegenwoordig is het een balletschool. Te zien is een foto-expositie over de bouwgeschiedenis. Ook kan een kijkje genomen worden bij de balletlessen.

• DE HOLLANDSCHE TUYN - Hoofdstraat 24

Het ruim 400 jaar oude gebouw was ooit de stal bij de herberg aan de Bruggestraat 1. Nu een café-restaurant. Buiten is muziek van een handdraaiorgel en er kunnen oud-Hollandse spelletjes gedaan worden. Kinderen kunnen een ponyritje van 10 minuten maken.

Hier is het vertrekpunt voor wandelingen met vertellers langs panden met een verhaal in de Hoofdstraat. Per groep kunnen maximaal 10 personen mee, de wandeling duurt een half uur.

Ook vertrekt hier de paardentram voor rondritten van een half uur door de Kerkwijk. Per rit kunnen maximaal 14 personen mee.

Bij de Hollandsche Tuyn staat ook de informatiestand voor Open Monumentendag 2019.

• DORPSKERK - Hoofdstraat 19

De kerk, herbouwd vanaf 1620, met de monumentale grafstenen en 18de-eeuwse orgel is te bezichtigen. Tevens een expositie keramiek Margreet Roorda en optredens van leerlingen van de St. MuziekOnderwijs Leiderdorp.

• 'T TREFPUNT - Hoofdstraat 19

In het achter de Dorpskerk gelegen verenigingsgebouw worden lezingen gegeven over oude Leiderdorpse herbergen.

Ook zijn hier poppenkastvoorstellingen met o.a. Jan Klaassen en Katrijn.

Een wandcollage toont historische foto's en foto over de bouwgeschiedenis van het gebouw.

• MOBIELE KOLFBAAN - Plein van School Kastanjelaan, Kastanjelaan 6

Demonstraties kolf en kolf spelen onder leiding van instructeurs van de Koninklijke Nederlandsche Kolfbond.

• VOORMALIGE MONDING RIVIER DE LEITHA - nabij Hoofdstraat 38

Informatiestand met foto-expositie over de rivier die hier uitmondde in de Oude Rijn. Aan de Leitha lag het vroeg-middeleeuwse stadje Leithon.

• LEIDERDORPS MUSEUM - Van Diepeningenlaan 110

Expositie 'Nieuw Licht op Leithon' over archeologische opgravingen van het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp

Bron: Programmaboekje Open Monumentendag Leiden en Leiderdorp (zaterdag verkrijgbaar bij informatiestand aan de Bruggestraat).

Open Monumentendag in Leiderdorp wordt georganiseerd door het Comité Open Monumentendag.

Meer berichten