Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Wel of geen knarrenhof

Algemeen

Wel of geen knarrenhof. Of Knarrenhof met een hoofdletter? De discussie maandagavond over de aanvraag voor een knarrenhof/Knarrenhof/woonvorm voor ouderen aan de Ruigekade leverde wat discussie op.

Een groep ouderen wil een knarrenhof realiseren op het perceel Ruigekade 2 in Leiderdorp. Een knarrenhof is een woonvorm waarbij meerdere huishoudens elkaar helpen en voor elkaar zorgen, zonder privacy of onafhankelijkheid te verliezen. Het perceel Ruigekade 2 heeft nu een agrarische bestemming, met een bouwvlak voor een agrarisch bedrijf. Het bedrijf is enkele jaren geleden gestopt en de nieuwe eigenaren willen de monumentale bebouwing behouden en verbeteren. Daarin komen drie woningen en een gemeenschappelijke ruimte.

De initiatiefnemers noemen dat een knarrenhof. Maar, knarrenhof is een beschermde naam van de bijbehorende stichting. En die beschermen de naam.

Het CDA wil dat het college niet meedoet met het ‘greenwashen’ van voorstellen. ‘Het college moet voorstellen zo feitelijk mogelijk naar de gemeenteraad sturen. Een voorstel voor drie woningen met een gezamenlijke ruimte.’ Wethouder Gebke van Gaal liet weten er geen punt in te zien. ‘Als het moet geven de initiatiefnemers het wel een andere naam.’ Gelukkig constateerde de commissie dat in het officiële raadsbesluit van volgende week het woord knarrenhof niet genoemd staat.

Uit de krant