
Sloopkogel nadert voor brugwachtershuisje Leiderdorpsebrug
AlgemeenWanneer is nog niet duidelijk, maar dát het brugwachtershuisje van de Leiderdorpsebrug tegen de vlakte gaat, is wel duidelijk. Het college van burgemeester en wethouders laat dat weten aan de gemeenteraad. Er is geen zinnige invulling te geven aan het object.
De Stichting Brugwachtershuisjes heeft een onderzoek gedaan om te kunnen bepalen of het brugwachtershuisje geschikt is voor herbestemming. Dat onderzoek volgende nadat de gemeenteraad ter ore kreeg dat in mei 2022 het college had besloten het brugwachtershuisje te slopen. De politiek vroeg zich af of er geen andere mogelijkheden zijn voor het gebouwtje uit 1964.
Nee, concludeert het college op basis van het onderzoek. ‘Uit het onderzoek blijkt dat het lastig is om een passende en rendabele invulling te vinden voor het relatief kleine object waarbij ook de ligging bepalend is, dat op dit moment niet publiek toegankelijk is en langs een weg met druk verkeer is gelegen.ook is het niet bereikbaar voor mindervalide personen vanwege de steile trap. Gezien deze bevindingen handhaaft het college het besluit tot het slopen van het brugwachtershuisje.’
‘Geen passende en rendabele invulling te vinden’
Daar komt bij dat de huidige stikstofproblematiek en de gestegen bouwkosten grote gevolgen hebben voor de kosten en de planning mocht er toch herbestemd worden.
Brugwachtershuisje
Als onderdeel van een ingrijpende opknapbeurt van de brug zijn eerder camera’s geplaatst zodat de bediening nu op afstand vanuit Leiden kan. Daarmee is de functie van het brugwachtershuisje verdwenen en heeft het college besloten dat het gesloopt moet worden.
De VVD stelde vorig jaar dat het huisje juist een beeldbepalend object voor Leiderdorp is, en vindt slopen zonde. De VVD kreeg bijval van het CDA. Zij zagen graag een nieuwe bestemming voor dit cultureel erfgoed. PvdA-GroenLinks riep het college op naar alternatieven te kijken.
Onderzoek
Stichting Brugwachtershuisjes heeft op verzoek van het college onderzocht wat de gevolgen zijn van slopen, behoud of herbestemmen. Stelling neemt de stichting niet, maar ze ziet het wel somber in.
‘Het is niet gezegd dat er geen herbestemming mogelijk is, maar het aantal mogelijkheden is wel kleiner dan wanneer een huisje op een toplocatie in de binnenstad gelegen is.’