De voormalige brandweerkazerne met aangrenzend het gebouw van de gemeentewerf.
De voormalige brandweerkazerne met aangrenzend het gebouw van de gemeentewerf. Foto: Corrie van der Laan

Gemeente let niet alleen op prijs bij verkoop gebouwen Simon Smitweg

Algemeen

De voormalige brandweerkazerne en het gebouw van de gemeentewerf aan de Simon Smitweg 9 en 11 in Leiderdorp gaan binnenkort in de verkoop. Daarbij worden de panden niet automatisch gegund aan de hoogste bieder. Het college heeft eind vorige maand besloten dat ook gekeken zal worden naar de kwaliteit van de plannen die de nieuwe eigenaar heeft met de locatie.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat daarbij gedacht wordt “aan het versterken van de groenstructuur op de Simon Smitweg én het uitdagen van potentiële kopers om maatschappelijke impact te maken met het plan voor de locatie.”


Geen woningbouw

Duidelijk is dat de locatie niet geschikt is voor woningbouw. De aanwezigheid van de milieustraat, die er pal tegenaan ligt, maakt dat onmogelijk. Deze heeft een milieucategorie van 3, wat betekent dat er geen woningen binnen dertig meter afstand mogen komen. Een bedrijfsbestemming of een maatschappelijke bestemming waarbij de herrie van de milieustraat geen probleem is, mag wel.

De gemeente wil de verkoopopbrengst gebruiken om een deel van het bedrag te dekken dat de verbouwing van sociaal-maatschappelijk centrum De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 heeft gekost.


Magirus Deutz

In het voormalige werfgebouw is momenteel de Weggeefwinkel voor vluchtelingen gevestigd, maar die stopt komende zomer. De brandweer heeft de kazerne met ingang van dit jaar verlaten. Wel staat in de garage nog historisch brandweermaterieel, waaronder de ruim zestig jaar oude brandweerauto Magirus Deutz Mercur 120 F. Dat mag blijven staan totdat de panden overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar. Wat naar verwachting nog een jaar zal duren.

Uit de krant