In het voormalige kantoorgebouw op de hoek van de Statendaalder en de Engelendaal worden 206 studentenwoningen gerealiseerd waarvan er per 1 september 36 tijdelijk zullen worden gebruikt voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.
In het voormalige kantoorgebouw op de hoek van de Statendaalder en de Engelendaal worden 206 studentenwoningen gerealiseerd waarvan er per 1 september 36 tijdelijk zullen worden gebruikt voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Foto: Corrie van der Laan

36 woonunits in Statenhof voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Per 1 september krijgt de gemeente Leiderdorp 36 woonunits voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar in Statenhof, het voormalige kantoorgebouw naast Winkelhof aan de Engelendaal. Hier kunnen 90 Oekraiense vluchtelingen tijdelijk wonen.

Er zijn lange onderhandelingen aan vooraf gegaan maar het is de gemeente Leiderdorp en CityStone, eigenaar van de Statenhof, nu dan toch gelukt om afspraken te maken over zelfstandige huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen in het gebouw. Momenteel wordt dat omgevormd tot wooncomplex voor studenten, met in totaal 206 kleine appartementjes, allemaal met een eigen keuken, badkamer en toilet. 36 daarvan worden vanaf 1 september dus tijdelijk gebruikt voor huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment wonen er ongeveer 45 Oekraïense vluchtelingen bij Leiderdorpse gastgezinnen. Zij hebben voorrang bij de toewijzing van deze zelfstandige woonruimtes.


Pinksterbloem

Daarnaast heeft de gemeente afspraken gemaakt met woningcorporatie Rijnhart Wonen voor woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen aan de Pinksterbloem. Drie van de appartementengebouwen hier staan op de nominatie om gesloopt te worden en de vaste huurders zijn inmiddels allemaal verhuisd. De appartementen worden momenteel met tijdelijke contracten verhuurd aan met name studenten. De gemeente kan hier ook enkele appartementen huren.

Ook zijn afspraken gemaakt met een aantal particuliere huiseigenaren voor het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen in zelfstandige woonruimten.

Al met al kan de gemeente Leiderdorp straks alle circa honderd Oekraïense vluchtelingen huisvesten die aan haar zijn toegewezen. Van meet af aan was het uitgangspunt van de gemeente Leiderdorp bij het zoeken naar woonruimte zorgvuldigheid en menswaardige zelfstandige opvang. Zij wilde bijvoorbeeld geen opvang in noodlocaties. Dat is nu gelukt.


Informatieavond

De gemeente organiseert binnenkort een informatieavond. Daar worden inwoners van Leiderdorp bijgepraat en kunnen zij vragen stellen. Houd daarvoor de website, Gemeente aan Huis in het Leiderdorps Weekblad en de social media kanalen van de gemeente in de gaten.

Uit de krant