Met een elleboog-box op afstand vieren (v.l.n.r.) Ed van Steijn van bouwbedrijf Regiobouw, wethouder Willem Joosten en bestuurder Sven Pieters van projectontwikkelaar Citystone Group de officiële start van de sloopwerkzaamheden in Statenhof.
Met een elleboog-box op afstand vieren (v.l.n.r.) Ed van Steijn van bouwbedrijf Regiobouw, wethouder Willem Joosten en bestuurder Sven Pieters van projectontwikkelaar Citystone Group de officiële start van de sloopwerkzaamheden in Statenhof. Foto: J.P.Kranenburg

Aftrap transformatie Statenhof

Algemeen woningbouw

Het is een tijd rustig geweest in de Statenhof maar daar komt nu verandering in. Het werk om het voormalige kantoorgebouw op de hoek van de Engelendaal en de Statendaalder in Leiderdorp om te vormen in een wooncomplex voor studenten gaat op volle kracht van start. Om dit moment te markeren, was er maandagmiddag 31 mei een kleine bijeenkomst op wat straks het gemeenschappelijke dakterras moet worden. Sven Pieters van projectontwikkelaar Citystone Group BV en Ed van Steijn van bouwbedrijf Regiobouw keken toe hoe wethouder Willem Joosten van de gemeente Leiderdorp met een sloophamer een gevelplaat verwijderde.

Door: Corrie van der Laan

Wethouder Joosten (VVD, ruimtelijke ontwikkeling) memoreerde hoe de gemeente met het al tijden leegstaande kantoor in de maag heeft gezeten. Dat de Statenhof een nieuwe functie moest krijgen, liefst een woonfunctie, was helder maar door vrijwel alle plannen ging een streep omdat ze zouden leiden tot een te hoge parkeerdruk. Totdat de Citystone Group kwam met het idee om hier 206 studentenwoningen te creëren. Dat past wèl netjes binnen de parkeernorm.


Aanwinst

Voor Leiderdorp is de komst van studenten positief, stelde Joosten. “Voor een vergrijzende gemeente als de onze zijn jongeren een aanwinst. Het zijn ook allemaal consumenten waar de ondernemers in Winkelhof en elders in Leiderdorp blij mee zijn. En we helpen Leiden met het oplossen van het huisvestingsprobleem voor studenten.”


Gestript

De binnenkant van de Statenhof is al maanden geleden helemaal gestript. Alle tussenwanden zijn verwijderd, stapels sloopmateriaal wachten op verwijdering. Op de vloer van de derde verdieping staan op de grond al lijnen die aangeven waar straks de studio’s komen. In het bestaande deel van de Statenhof is plek voor 168 appartementjes, in nieuwe opbouwen op het hoofdgebouw en op een lager deel komen er nog eens 38. De woningen worden gemiddeld 28 vierkante meter groot en hebben allemaal hun eigen badkamertje en keuken, vertelde Sven Pieters.

Behalve het gemeenschappelijke dakterras komt er op de begane grond van het gebouw een gemeenschappelijke studeerruimte, een wasruimte en een fietsenstalling. De huurprijs van de appartementen zal rond de 550 euro per maand liggen.


Veel belangstelling

Er is nu al volop belangstelling voor, heeft Pieters gemerkt. “Ik krijg veel mails van studenten maar ook van Leiderdorpse ouders die kinderen hebben die gaan studeren. Het geeft aan hoeveel druk er is op de kamermarkt.” De Citystone Group is overigens nog bezig met een organisatie die de studio’s gaat verhuren (”niet Duwo”).

Op de begane grond komen ook enkele winkels. De dierenkliniek houdt daar een plek en in het voormalige ING-kantoor op de hoek van het gebouw komt een tandarts.


Planning

Als alles volgens planning gaat, is het sloopwerk klaar voor de bouwvak en kan het opbouwen direct daarna beginnen, vertelt Ed van Steijn. Een groot deel van de appartementen kunnen dan in januari 2022 verhuurd worden, de rest volgt net voor de zomer.

Wethouder Joosten in de weer met de sloophamer.
De Statenhof is vanbinnen al volledig gestript.

Uit de krant